Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

31.08.2014 г.

Конфитюр от смокини и прясна мента





Подобна комбинация опитах за пръв път неотдавна, когато дъщеря ми донесе от Мелник бурканче с конфитюр от зелени смокини и мента. Цветът му беше наситено зелен, а вкусът - божествен и освежаващо ментов.
В дворчето си имам смокиня, отглеждам и мента, но досега не ми беше хрумвало да ги съчетая. Реших да направя конфитюра от зрели смокини, вместо зелени. Използвах добре познатия вече Гелфикс  Dr Oetker, с който процесът на варене е кратък, цветът се запазва, а вкусът на готовия продукт не се различава от останалите домашно приготвени сладка. Консистенцията също е перфектна. Аз не спазих точно упътването на опаковката, а въз основа на опита ми с него направих малки промени. Получи се великолепен на вкус и гъстота конфитюр със свеж ментов аромат.




Продукти:
  • 1 кг смокини
  • 600 г захар
  • 10 листа прясна мента
  • 150 мл вода
  • 1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1 Dr Oetker
  • 1 равна ч.л. лимонтозу




Приготвяне:

Бързам да поясня, че Гелфикс Екстра 2:1, който аз използвах, е за по-сладки и зрели плодове, при които съотношението 2:1 между плод и захар е достатъчно. Съществува и Гелфикс Класик 1:1, който е за по-кисели плодове, които се нуждаят от повече захар. 




Смокините се измиват и поставят в кухненския робот, където се смилат. За тази цел може да се използва и машинка за мелене на месо. Прехвърлят се в подходяща тава и се налива водата. Ментата се нарязва ситно и също се добавя. Гелфиксът се разбърква с 3 лъжици захар и се поръсва върху смокините. Всичко се смесва добре и се поставя на котлона. Изчаква се да заври, като непрекъснато се бърка. След като поври около 2 минути, се прибавя останалата захар и отново се бърка. Когато повторно заври е необходимо да покъкри 5 минути. Тогава се прибавя лимонтозуто и след още 4 минути на котлона конфитюрът е готов. Веднага се насипва в сухи буркани, които се затварят и се обръщат с капачката надолу до изстиването им.



3 коментара:

  1. Страхотен конфитюр!Това с ментата е хубаво идея. Усещам дори аромата на тази вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е прекрасен и много ароматен, Аура! Комбинирането с мента е много сполучливо. Благодаря за оценката и поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Вече всяка година го правя, благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване