Думата "дип" буквално означава "потапям" и този вид овкусител обикновено се поднася към храна, която може да се топне в него. Подходящ е за препечени филийки от франзела, сухари, хрупкави зеленчуци - печени или сурови и каквото друго подходящо се сетите. Оригиналната рецепта за този дип видях ето тук, и на момента се залових да го приготвя, защото много ми допадна, а и всичко, което съм заимствала от Йоли, е било безпогрешно. Опитахме го в комбинация с препържена дребна рибка и хрупкави кръгчета патладжан, оваляни в галета и изпечени. Уверявам ви, превъзходно е! Моят вариант е с малка промяна, състояща се в увеличаване на количеството мазнина и овкусяване с лимонов сок вместо оцет. Опитайте!
Продукти:
- 1 ч.ч. суров белен слънчоглед
- 2 скилидки чесън
- 6-7 с.л. олио
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- сол на вкус
Приготвяне:
Слънчогледовите семки се накисват в студена вода за едно денонощие, като през това време водата се сменя няколко пъти. Измиват се, отцеждат се и се поставят в подходящ съд за пасиране. Добавят се чесънът, половината от олиото и 2 лъжици от киселото мляко.
Всичко се пасира и след като се получи еднородна консистенция, постепенно се добавят останалите количества олио и мляко. Дипът се овкусява със сол и лимонов сок на вкус, а за финал се поръсва с предварително отделени за целта слънчогледови семки.
Да ви е вкусно!
Благодаря ти за доверието, сладурке! Много ми харесват снимките ти, толкова са български!Радва се, че ви допадна дипа от слънчоглед.
ОтговорИзтриванеЙоли, добре, че ме подсети за комбинирането с рибка. Щом прочетох, изобщо не се чудих. Толкова сполучливо се съчетаха, че се излапаха на мига! И нали сме си рибари у дома, често ще се прави, то се знае... Благодаря ти!!!
ОтговорИзтриване