Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

10.08.2014 г.

Салата от печени чушки с чеснов сос





Нещо много нашенско, традиционно и много любимо. Едва ли има българин, който да не обича тази вкусотийка. Ние често си я правим у дома даже и през зимата със запаси от фризера, но през лятото, с току-що изпечени уханни чушки, този специалитет е истинска фантазия! Ако пък на трапезата има и една домашно омесена питка, залъците на която да топиш в чесновото сосче, май освен сиренце, нищо друго не е нужно за една перфектна лятна вечеря...
За тази салата дори не са необходими пропорции, защото всичко се прави на вкус. Аз ще дам примерни дози, но не е нужно те да се спазват. Опитвайте и напасвайте според вашите предпочитания.




Продукти:
  • 10 печени чушки
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150 мл оцет
  • 150 мл вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. мед (или захар)
  • 2 с.л. олио
  • магданоз




Приготвяне:

Чушките се изпичат и се завиват в найлонов плик. Оставят се да изстинат. Продуктите за соса, без олиото, се смесват и разбъркват. Опитва се на вкус и ако има нужда, се добавя някоя от съставките. Чушките  се обелват, а връхчетата им се цепват и течността, която изтича от тях се излива в сосчето, за да го овкуси допълнително. Леко се посоляват и се редят в подходящ съд. Поливат се първо със соса, а след това с олиото. Поръсват се с магданоз и се прибират в хладилника за 2-3 часа, за да се охладят и да поемат всички вкусове и аромати.  




Тази салата чудесно подхожда на бобена яхния, както и на всички други традиционни български гозби. Непременно опитайте да топнете залък хляб в соса, а най-добре домашна питка! 
Да ви е вкусно!



4 коментара:

  1. Обожавам тази лятна салатка! Мога да се наям само с нея, хляб и сирене!
    Радвам се че открих този блог! Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази салатка ми изглежда много апетитна! Чудно защо нямам навик да пека зелени чушки, ще трябва да опитам някой ден. А снимките са великолепни! Поздрави и слънчева седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Tilia! Добре дошла в блога ми! Радвам се, че ти допадат моите рецепти! И аз с удоволствие ще надничам в твоето кулинарно пространство! Поздрав и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря и на теб, Валя! Опитай и със зелени чушки, заслужава си! У дома съпругът ми обожава зелените, а аз червените, но тази салатка с каквито и да я направиш, става фантастична! Поздрав!!!

    ОтговорИзтриване