Когато не разполагам с много време, а се налага да направя някакъв десерт, или когато просто искам да приготвя нещо сладко, но да не е трудоемко, един от вариантите е този великолепен маслен кекс. Малък е, но е засищащ и с наситен маслено-какаов вкус. Дори не е необходим миксер за направата му. Лесен, подходящ и за начинаещи кулинари.
Ето как се приготвя:
Продукти:
- 160 г захар
- 2 с.л. какао
- 3 яйца
- 1/3 ампула есенция ванилия
- 120 г масло
- 100 г брашно
- 2 с.л. нарязани орехови ядки
За заливката:
- 20 мл прясно мляко
- 10 г масло
- 40 г млечен шоколад, може да е с ядки
Приготвяне:
В купа се смесват захарта и какаото с телена бъркалка. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и стопеното масло. На части се добавя пресятото брашно и всичко се разбърква хубаво до хомогенна смес. Получава се по-гъсто от нормалното кексово тесто. Накрая се прибавят и нарязаните орехови ядки. Сместа се излива в малка кексова форма с диаметър 20 см в горната широка част. Ако се е посгъстила повечко заради застиването на маслото, може да се стопли за кратко в микровълновата фурна за по-равномерно разпределяне във формата. Пече се в загрята на 200° фурна около 35 минути.
За заливката в подходящ малък съд се загряват млякото и маслото, след което се прибавя начупеният шоколад и се бърка до хомогенизиране на сместа. Може да се постави за кратко в камерата да се охлади леко, за да не се разтече прекалено. Необходимо е кексът да е изстинал, за да се полее със заливката.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар