Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

31.12.2021 г.

Торта с лешников крем и течен шоколад





Весели новогодишни празници ви желая! Бъдете здрави, усмихнати и бодри през цялата година! Мечтайте и дерзайте! 
Представям ви моята новогодишна торта, която приготвих с много желание и любов. Идеята заимствах от Ивана, с малки промени от моя страна. Благодаря за прекрасната Rosher, с която ме вдъхнови.



Продукти:

За блата:

  • 4 яйца
  • 5 с.л. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ампула ванилия
За крема:
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 200 г течен шоколад Нутела
  • 50 г вафли с лешников крем (5 броя малки)
  • 50 г натрошени лешници (смлени не съвсем ситно)
За сиропа: 160 мл вода с 1 с.л. карамелизирана захар
За украса : 100 г тъмен шоколад, смлени лешници




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Постепенно се прибавят брашното и ванилията, като се бърка леко с шпатула. Тестото се пече във форма с диаметър 26 - 28 см на 200* около 25 минути. Изстива и се реже на ленти през 2 см. 





Подходяща по размер неголяма купа с диаметър 18 см в горната част се облича с домакинско прозрачно фолио и с лентите се облепят стените, като се оставя и за покриване отгоре. 
Сиропът се приготвя, като се карамелизира една супена лъжица захар, към която се прибавя вода, кипва се и се бърка до стопяване, след което се оставя да изстине. Блатът в купата се сиропира с четка.





За крема сметаната се разбива и от нея се отделя малко за намазване на тортата. Към останалата част се прибавят затопленият течен шоколад, лешниците и ситно натрошените вафлички. Готовият крем се изсипва в оформената кухина на тортата. Отгоре се редят отделените ленти от блата. Покрива се с фолио, слага се чинийка за тежест и тортата се прибира в хладилника за няколко часа. Обръща се в поднос, измазва се с отделената сметана и се украсява с разтопен шоколад. Поръсва се със смлени лешници.





Да ви е сладко и нека ви е сладък и животът през цялата година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар