Днес имаме семеен празник и реших да направя една от най-хубавите торти, които съм приготвяла досега. Според мен е невероятна и е пристрастяваща с изключително балансираното съчетание на съставките. Непретенциозна на вид, но много фина и елегантна като вкус. Да ни е честит празникът и да ни е сладък животът!
Продукти:
- 5 белтъка
- 5 с.л. захар
- 100 г смлени орехи
- 1 пълна с.л. брашно
- 1/3 ампула течна ванилия
- настъргана лимонова кора
- 5 жълтъка
- 60 мл прясно мляко
- 6 с.л. захар
- 200 г меко краве масло
- крокан от 4 с.л. захар и 20 г масло
- смлени орехи за поръсване
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се ванилията и лимоновата кора, орехите и пресятото брашно. Разбърква се с лопатка. Пекат се 2 блата във форма с диаметър 24 см с намаслена хартия за печене на дъното.
За крема жълтъците, млякото и захарта се смесват и се варят на водна баня до сгъстяване. След изстиване се смесват с разбитото на пухкав крем масло.
Приготвя се крокан от карамелизирана захар с прибавено към нея масло. Изстива, натрошава се и се смесва с крема.
Тортата се сглобява, като се редуват блат и крем. Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със смлени орехи. Престоява поне 4-5 часа. Съхранява се на стайна температура, или се изважда един час преди сервиране от хладилника, тъй като кремът е маслен.
Опитайте и да ви е сладко!
Много семейно щастие, с малко закъснение! Чудесна е тортата, нямам съмнение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! А тортата наистина е много вкусна и е любима у дома.
Изтриване