Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.11.2021 г.

Кралска орехова торта




Днес имаме семеен празник и реших да направя една от най-хубавите торти, които съм приготвяла досега. Според мен е невероятна и е пристрастяваща с изключително балансираното съчетание на съставките. Непретенциозна на вид, но много фина и елегантна като вкус. Да ни е честит празникът и да ни е сладък животът! 



Продукти: 

  • 5 белтъка
  • 5 с.л. захар
  • 100 г смлени орехи 
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 1/3 ампула течна ванилия 
  • настъргана лимонова кора
За крема
  • 5 жълтъка
  • 60 мл прясно мляко 
  • 6 с.л. захар
  • 200 г меко краве масло 
  • крокан от 4 с.л. захар и 20 г масло
  • смлени орехи за поръсване



Приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се ванилията и лимоновата кора, орехите и пресятото брашно. Разбърква се с лопатка. Пекат се 2 блата във форма с диаметър 24 см с намаслена хартия за печене на дъното. 



За крема жълтъците, млякото и захарта се смесват и се варят на водна баня до сгъстяване. След изстиване се смесват с разбитото на пухкав крем масло.

Приготвя се крокан от карамелизирана захар с прибавено към нея масло. Изстива, натрошава се и се смесва с крема.



Тортата се сглобява, като се редуват блат и крем. Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със смлени орехи. Престоява поне 4-5 часа. Съхранява се на стайна температура, или се изважда един час преди сервиране от хладилника, тъй като кремът е маслен.

Опитайте и да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много семейно щастие, с малко закъснение! Чудесна е тортата, нямам съмнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! А тортата наистина е много вкусна и е любима у дома.

      Изтриване