Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

12.03.2019 г.

Кекс с тиква и шоколадов крем





Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 80 мл прясно мляко
  • 60 мл олио
  • настъргана портокалова кора
  • 2 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч.ч. настъргана тиква
  • 1 к.ч. нарязани орехови ядки
  • 1 с.л. тъмно какао
За крема:
  • 90 мл сладкарска сметана
  • 50 г шоколад




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер 3-4 минути. Прибавят се млякото, олиото и настърганата портокалова кора. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на части. Следва прибавянето на тиквата и орехите, след което от сместа се отделя една чаша.




Какаото се разтваря с малко гореща вода до кашичка и се смесва с отделената смес. В кексова форма (намаслена и набрашнена) се излива бялата смес, а върху нея какаовата. Кексът се пече на 200* около 40 минути. Оставя се за кратко във формата и се изважда върху решетка да изстине.




Сметаната се сгорещява и в нея се начупва шоколадът. Бърка се до стопяването му. Поставя се в хладилника  да се охлади добре (или за по-малко време в камерата) и се разбива с миксер до получаване на кремообразна консистенция. Тъй като количеството е малко, използвах тесен съд и разбих с едната бъркалка на миксера.




След пълното му изстиване, кексът се намазва с крема. По желание отгоре може да се поръси с какао, шоколадови пръчици, или каквото предпочитате.
Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар