Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

14.11.2018 г.

Кекс с тиква и карамелена глазура





Тиквата - този ценен дар на есента е една от най-вкусните и полезни храни на сезона. Универсалното ѝ приложение я прави подходяща както за салати, така и за готвени ястия, а оползотворена в десерт, присъствието ѝ е неоценимо. Предлагам ви един много семпъл начин да използвате останала печена или варена тиква. Нужна е само чашка тиквено пюре, което обаче придава невероятен вкус и аромат на този десерт.




Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. + 1 с.л. захар (вместимост на чашата 250 мл)
  • 8 с.л. олио (80 мл)
  • 1 ч.ч. + 1 с.л. пюре от тиква
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 1/2 ч.ч. нарязани орехови ядки
За глазурата:
  • 3 с.л. захар
  • 70 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. пшенично нишесте





Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка (не е необходимо да е до твърдост). Прибавят се последователно олиото, тиквеното пюре и брашното, пресято с бакпулвера. Накрая се ароматизира с ванилията и се добавят орехите. Разбърква се и се изсипва във форма за кекс, намаслена и набрашнена. Пече се в загрята фурна на 200* около 40 минути.
Захарта за глазурата се карамелизира на умерен огън, отстранява се от котлона и внимателно се прибавя разбърканото с млякото нишесте. Отново се връща на огъня и се бърка до стопяване на карамела. Оставя се да се охлади. Когато кексът изстине, се полива с карамелената глазура. Ако тя се е сгъстила, може леко да се затопли за по-лесно нанасяне.
Бон апети!



1 коментар: