За блата:
- 100 г захар
- 100 г брашно
- 25 г какао
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 80 мл айрян
- 40 мл олио
- 2 яйца
- 1 ванилия
- 1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
- 11 броя бишкоти
За карамеления сироп:
- 2 с.л. захар
- 120 мл вода
- 200 г сладкарска сметана
- 40 мл портокалов сок
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. какао
- 2 жълтъка
- 100 г шоколад (или течен)
- настъргана портокалова кора
За сметановия крем:
- 200 г заквасена сметана
- 1-2 с.л. пудра захар
Приготвяне:
Блат: Захарта, пресятото брашно, какаото, бакпулверът и ванилията се смесват. Прибавят се айрянът, яйцата, олиото и всичко се разбърква с телена бъркалка. Щом се получи гладка еднородна смес, се добавят орехите и отново се разбърква. Тестото се изсипва в постлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 24 см. Пече се в загрята на 200* фурна за 20 - 25 минути.
Карамелен сироп: Приготвя се, като захарта се карамелизира на умерен огън, след което внимателно (защото може да пръска) се добавя водата и се бърка, загрявайки отново до разтваряне на карамела.
Крем мус: Какаото, захарта, портокаловия сок и жълтъците се загряват до завиране и леко сгъстяване при непрекъснато разбъркване. След сваляне от котлона се добавя шоколадът и се бърка до стопяването му. Щом сместа се охлади, се прибавя на части към разбитата сметана, заедно с настърганата портокалова кора.
Отделно заквасената сметана се смесва с пудрата захар само с помощта на лъжица. Не се използва миксер, за да не се втечни.
Сглобяване:
Блатът се поставя в табла и се стяга с обръч. Сиропира се с карамеления сироп. Бишкотите се режат на две и се редят по стените на обръча върху блата. Изсипва се крем мусът и се заглажда. Отгоре се излива подсладената заквасена сметана.
Може да украсите с настърган шоколад, ядки, резенчета портокал, крокан, или каквото ви хрумне. В случая аз използвах течен шоколад.
Добре е тортата да престои една нощ, след което можете да ѝ се насладите с удоволствие и с добър апетит.
Да ви е сладко!
Много красива и ефирна, Вили!
ОтговорИзтриване