Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

29.09.2017 г.

Щрудел с карамелизирани круши и шоколад





Пристъпихме прага на новия сезон и макар да я има носталгията по лятото, вече привикваме с факта, че слънцето не е така дружелюбно. Привикваме с дъжда, с вятъра, с мъглата, с капещите пожълтели листа... 
Вече е есен, но и тя е красива и щедра - разкрива пред нас нови цветни нюанси, дарява ни с медената сладост на зрелите сочни плодове. 
Днешното мое предложение е наситено с вкуса и аромата на един от емблематичните есенни плодове - крушата.




Продукти за 4 порции:
  • 3 броя круши
  • 4 броя фини точени кори 
  • 3 с.л. захар
  • канела (или ванилия) 
  • масло
  • шоколад
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Крушите се белят, почистват се от семената и се режат на дребни кубчета. Захарта се загрява до получаване на светъл карамел, прибавят се крушите и една чаена лъжичка масло. Разбърква се и се вари 3-4 минути до стопяване на карамела. Отстранява се от котлона и се подправя с канела или ванилия.




Взема се една кора и се сгъва на две. Половината от получения правоъгълник се маже със стопено масло. Отново се сгъва на две, за да се получи квадрат. В купичка от дуралекс (или порцеланова, керамична, може и алуминиева за крем карамел, важното е да е огнеупорна) се поставя хартия за печене. Върху нея се слага подготвената кора и се притиска с ръка, за да се оформи гнездо. Маже се с масло и се поставя от плънката с круши, без течността. Поръсва се с парченца шоколад. Краищата се загъват, за да покрият плънката. Отгоре също се намазва с масло.




Купичките се слагат в загрята фурна и щруделите се пекат на 180* до готовност.
От отделилата се течност при карамелизирането на крушите се приготвя ароматен сос за гарнитура. Кипва се (при нужда се добавя още малко вода) и се прибавя чаена лъжичка пшеничен грис, или нишесте. Вари се 3-4 минути до сгъстяване. 
Щруделът се поднася гарниран със соса и поръсен с пудра захар.
Добър апетит!



4 коментара:

  1. Вили, разкошно посрещане на есента!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Тъгувам за лятото, но се настройвам на есенна вълна включително и с любимите десерти.

      Изтриване
  2. Любими са ми крушите, шоколада също, та този щрудел е само за мен!

    ОтговорИзтриване