Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

14.12.2016 г.

Коледни джинджифилови меденки






Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 4 с.л. мед
  • 1 к.ч. олио
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 3 и 1/2 ч.ч. брашно
За крема:
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 80 г масло
  • 1 с.л. пудра захар
  • трохите от издълбаните меденки
  • 1 к.ч. смлени орехи (по желание)
За айсинг глазурата:
  • 1 белтък
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • лимонов сок





Приготвяне:

Джинджифилът се пасира, като първо се реже на малки парченца, а после се счуква в дървено хаванче с щипка захар до получаване на каша. Яйцата се смесват със захарта с телена бъркалка. Прибавят се останалите продукти за тестото без брашното и отново се разбърква добре. Пресятото брашно се добавя постепенно, като се внимава тестото да остане меко. Посоченото количество брашно е ориентировъчно. Тестото се покрива с найлоново фолио и се оставя в хладилника за 20 минути, за да се работи по-лесно с него. 






Аз разделям тестото на две части и използвам два варианта за оформяне на сладките. Едната част разточвам с дебелина около 5 мм и изрязвам с формички на фигурки, които след изпичане подготвям за коледната украса. Тях не слепвам по две с крем. Другата част е за консумация, като с ръце оформям малки топчета, които леко притискам. Всички сладки редя в тава, постлана с хартия за печене. Пека на 200* около 8 минути, като много внимавам да не се препекат. Още с леката промяна на цвета изваждам от фурната.






Докато са топли, вторият вид сладки се издълбават внимателно с малка лъжичка. Ако се оставят да изстинат, тази процедура е много трудна, защото стават чупливи. За приготвяне на крема първо с миксер се смесват мекото масло и пудрата захар. Прибавят се трохите и леко затопленото мляко. По желание може да се добавят и смлени орехи. Всичко се разбърква много добре до хомогенна смес. Изстиналите сладки се слепват по две и се съхраняват в затворен съд, за да омекнат. Нужно е да престоят няколко часа, но най-добре е да се консумират на следващия ден. 






За направата на айсинг глазурата белтъкът се разбива на пяна с миксер, след което постепенно се прибавя пудра захар до получаване на подходяща за шприцоване консистенция, а към края се добавят няколко капки лимонов сок. Ако се получи по-гъста смес, се разрежда с още малко лимонов сок, ако е рядка, се добавя захар. От 1 белтък се получава доста голямо количество, достатъчно за украса на всички сладки. Ако ви е необходимо да украсите само част от тях, може да използвате половин белтък и 1/2 чаша пудра захар.






Весели Коледни празници!



9.12.2016 г.

Какаова торта с аромат на кафе и канела






Знаем, че 8 декември е празник не само за настоящите студенти, а и за всички, които са имали такъв период в живота си. Както се казва, няма бивши студенти. В този ден си спомняме с носталгия за хубавите младежки години и невероятните купони, които си устройвахме на празника. Та и ние така...
Честит да е празника на всички студенти! На настоящите - бъдете дръзновени и следвайте мечтите си, а на "бившите", както се пее в студентския химн - "Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus" - "Нека бъдем весели, докато младеем"!
Тази торта приготвих, за да се почерпим по този повод и да си припомним "лудите млади години". И отново времето ми беше ограничено, затова заложих на лесна, бърза, но затова пък много вкусна и много ароматна рецепта.






Продукти:

За блатовете:
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце (размер L)
  • 140 мл. гъст айрян
  • 75 мл. олио
  • 140 мл горещо кафе прецедено
За намазване между блатовете:
  • 180 г сладко от сини сливи с канела
За глазурата:
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 ч.л. пудра захар
  • 1 ч.л. какао
За украса:
  • 1 ч.л. какао
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 30 г масло





Приготвяне:

Сухите съставки за блатовете се смесват в купа. Отделно се смесват течните, без кафето. Към течните постепенно се прибавят сухите, като се бърка с телена бъркалка. Най-накрая се добавя кафето. Получава се малко по-рядко от кексовото тесто. 






Сместа се изсипва във форма за торта (моята - с диаметър 24 см) и се пече в загрята на 200* фурна около 30 минути. След изстиване се реже на два блата. Единият се маже със сладкото от сини сливи и се покрива с втория. Аз използвах сладко, в което съм прибавила канела още при приготвянето му. Ако ползвате обикновено, добавете 1/3 чаена лъжичка от подправката. Блатовете не се сиропират, тъй като са достатъчно влажни.








За глазурата какаото се разбърква с малко гореща вода , за да се разтвори добре. Смесва се със сметаната и захарта до хомогенност. С шпатула се разнася по повърхността и страните на тортата. 






За украсата по същия начин какаото се разтваря в малко гореща вода, прибавят се захарта и маслото и всичко се бърка на котлона до стопяване. След като сместа леко поизстине и стане с подходяща гъстота за нанасяне, с лъжица се прави украса върху глазурата.