Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

20.09.2016 г.

Черни спагети с прошуто





Приятна бе изненадата ми, когато установих, че черните италиански спагети, ухаещи на море, се съчетават добре не само с морски продукти. Първият ми опит с тази оцветена с мастило от сепия паста беше в стандартна комбинация - с риба тон и пармезан. Да, получи се чудесно, но ми се искаше втория път да експериментирам. Наруших традицията непременно да бъде съчетана с морски дарове или риба и опитах по-различен вариант. Разполагах с оригинални продукти, които дъщеря ми донесе от Италия - черни спагети, прошуто крудо и доматен сос с босилек, затова не се двоумих много дали да ги обединя в едно блюдо. Традициите не винаги са най-доброто и не винаги са задължителни, още повече в кулинарията. И така, ето моята импровизация, която беше одобрена единодушно от дегустаторите у дома: 




Продукти за 2 порции:
  • 250 г черни спагети 
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 скилидка чесън
  • 200 г доматен сос с босилек
  • прошуто
  • зехтин
  • пресен босилек
  • черен пипер




Приготвяне:

Спагетите се сваряват според упътването на опаковката. Ако не разполагате с готов италиански доматен сос (български не препоръчвам), най-добре е да си приготвите домашен.




За целта в малко зехтин се запържва нарязана скилидка чесън и се добавят разполовени чери домати, или наситнени обикновени. След кратка топлинна обработка сосът се отстранява от котлона, посолява се на вкус и се поръсва с пресен босилек. Сметаната леко се затопля и се подправя с черен пипер. Ако използвате готов доматен сос с босилек (какъвто използвах аз), тъй като в него няма чесън, скилидката се пресова и прибавя към сметаната.




Пастата се отцежда и разпределя в чиниите, след което се полива със сметановия и доматения сос, а прошутото се нарязва на фини люспи и се подрежда отгоре. Тънка струйка зехтин би бил идеалният завършек на блюдото.
Добър апетит!



2 коментара:

  1. Вили,
    никога не съм опитвала подобни спагети, дори не съм виждала в България да се продават.Но наистина се е получило типично италианско ястие / предястие /.
    Много интересно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, разбрах, че могат да се намерят и тук, в големите хранителни вериги.
      Удоволствие е да се приготвят и консумират. Имат лек и деликатен, ненатрапчив морски привкус. Заслужава си да се опитат.

      Изтриване