Това е един много популярен кекс, който едва ли някой не си спомня от времето, когато го правеха нашите майки и баби. Когато у дома се задържи по-голямо количество ябълки, често прибягвам до тази рецепта, защото е лесна, а резултатът винаги е сполучлив. Ако отдавна не сте я правили, припомням ви я, за да я опитате отново:
Продукти:
- 4 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 100 мл олио
- 1 ч.л. канела
- 3 едри ябълки
- 1/2 ч.ч. нарязани орехови ядки
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода (или бакпулвер)
Приготвяне:
Яйцата и захарта се бият с миксер до побеляване и сгъстяване. Прибавя се олиото и се разбърква с шпатула. Ябълките се обелват и настъргват, след което се добавят, заедно с канелата и орехите. Последно върху сместа се пресяват брашното и содата и всичко се хомогенизира с леко разбъркване. Ако не предпочитате да използвате сода, може успешно да я замените с бакпулвер.
Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се около 40 минути.
Стара, изпитана рецепта!
ОтговорИзтриванеВили, много изкусително си украсила кекса!
Поздрави и топъл есенен ден!
Благодаря, Тили! Всичко старо и изпитано е класика. Колкото и да се модернизират рецептите, “бабините“ никога няма да се забравят!
ОтговорИзтриванеПоздрав и за теб!
А има ли по-подходящо време от сега за този чуден кекс?
ОтговорИзтриванеВили, аз също държа на старите рецепти и не трябва да ги забравяме. На всяка нова рецепта основата е изпитаната стара. Много хубави слънчеви снимки си направила.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Марте, Хриси, благодаря ви! Есента наистина е прекрасен сезон, и за такива вкусни есенни сладкиши, и за чудесни есенни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Ароматен и вкусен...замислила съм го тези дни.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
За сьжаление при мен не се получи. :( Не се надигна. Някъде съм сгрешила.
ОтговорИзтриванеСъжалявам за проваления опит, но не се отказвайте да пробвате отново. Пожелавам успех!
Изтриванеа ябълките изстискват ли се от сока?
ОтговорИзтриванеНе се изстискват.
Изтриване