Отбелязах още една лична нова годинка. Подсладихме се с ето това невероятно вкусно изкушение. Признавам си, чийзкейкът е моята слабост. Експериментирам най-различни варианти и всички, направени досега, са ми любими. Ако обичате като мен десерти с леко кисела нотка и сте любители на шоколада, не пропускайте да го опитате.
- 200 г шоколадови ронливи бисквити
- 1 к.ч. смлени лешници
- 80 мл стопено масло
- 220 г заквасена сметана
- 270 г карамелизирано кондензирано мляко
- 250 г маскарпоне
- 10 г желатин
- 150 г сладкарска сметана
- 100 г натурален шоколад
Приготвяне:
Бисквитите и лешниците се смилат. Смесват се и към тях се прибавя стопеното масло. Сместа се разбърква добре и се изсипва в ринг с диаметър 20 см, стените на който са покрити с ацетатна хартия. Притиска се с помощта на чаша.
За крема заквасената сметана и карамелизираното мляко се разбиват с миксер. Прибавят се маскарпонето и предварително накиснатият в малко вода и стопен на водна баня желатин. Всичко отново се разбърква с миксер до хомогенна смес. Изсипва се върху блата и се оставя за 3-4 часа в хладилника.
За ганаша сладкарската сметана се загрява почти до кипване и се изсипва върху начупения шоколад. Изчаква се 2-3 минути и се разбърква до хомогенизиране на сместа. Излива се върху крема и се заглажда. Оставя се отново в хладилник да стегне.
Почерпете се и се насладете на невероятен вкус! Да ви е сладко!