Това много вкусно и типично есенно ястие идва от Италия, като най-популярна е Сицилианската капоната. Съществуват много варианти, но задължително е в нея да присъстват патладжан, домати и маслини. Предлагам ви една моя интерпретация, която се оказа много сполучлива. Не пържих зеленчуците отделно, както се прави по принцип, а практикувах най-бързия и лесен начин. Освен това побългарих типично италианската рецепта, като добавих чубрица и резултатът беше чудесен.
Продукти:
- 2 средно големи патладжана
- 1 глава лук
- 1 чушка (червена или зелена)
- 1 голям домат
- 10 скилидки чесън
- 12 маслини
- зехтин
- сол
- щипка захар
- чубрица
- пресен босилек
Приготвяне:
Патладжаните се режат на филии, посоляват се и се оставят 20-30 минути да престоят. Изплакват се, отцеждат се и се режат на едри кубчета. В по-голям и дълбок тиган с незалепващо покритие се запържва нарязаният лук и се добавят патладжаните, заедно с почистените и срязани на две скилидки чесън. Щом патладжаните се позапържат, се добавя чушката, нарязана на ивици, а малко след това наситненият домат и маслините. Посолява се на вкус и се поръсва с чубрица и щипка захар. Ако доматът не е сочен и не пуща течност, се налива малко гореща вода и ястието къкри на котлона докато остане на мазнина. Когато се отстрани от огъня, се поръсва с пресен босилек.
При този вариант е необходимо разбъркването да става внимателно, за да не се смачкат парченцата патладжан в края на готвенето.
И аз скоро правих капоната - невероятно вкусно ястие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
У дома не сме много по постните ястия, но тази капоната ми звучи вкусно :) и ще взема да я пробвам за гарнитура към някоя пържолка :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вили!
Пробвай, Хриси, заслужава си! Поздравявам те за блога ти, със сигурност ще пробвам и от твоите рецепти!
ОтговорИзтриване