Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

31.03.2014 г.

Кекс "Дантела"





Продукти:
  • 2 яйца
  • 2 пълни с.л. кисело мляко
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 80 мл олио
  • 150 мл топла вода
  • 2 ч.ч. брашно + още 1-2 с.л. при нужда 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 равна ч.л. сода
  • 1 ванилия 
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • 1 с.л. какао
  • 2 с.л. кокосови стърготини




Приготвяне:

В купа, с помощта на телена бъркалка се смесват яйцата, млякото и захарта. Прибавят се олиото и водата и сместа се хомогенизира. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера, содата и ванилията и се добавя постепенно, а след него и портокаловата кора.




 Полученото тесто не трябва да е гъсто, но ако ви се стори твърде рядко, сложете още 1-2 лъжици брашно. Отделя се малко повече от половината смес в друг съд и се смесва с какаото, предварително разбъркано с много малко количество гореща вода, за да се разтвори и да се получи рядка кашичка.




Във форма за кекс, намаслена и поръсена с какао, се изсипва първо тъмната смес, поръсва се равномерно с кокосовите стърготини и върху нея се излива светлата смес. Пече се на 200* около 30 минути. След като изстине, се поръсва с пудра захар.







30.03.2014 г.

Типов хляб със семена





Продукти за 500 г хляб:
  • 180 мл хладка вода
  • 2/3 ч.л. сол
  • 2/3 ч.л. захар
  • 1 ч.л. олио
  • 1 и 1/2  мерителна чаша (от 250 мл.) типово брашно
  • 1/2 мерит. чаша бяло брашно + още 1-2 с.л. за доомесване
  • 1 ч.л. (от мерилката) суха мая
  • 1 с.л. смес от семена - лен, сусам, мак и слънчоглед

Приготвяне:

Ако се използва машина за хляб, в нея се поставят продуктите в реда, в който са записани, без семената. Включва се на "основна" програма и след сигнала за добавки се слагат половината от семената. Другата половина се ръси отгоре малко преди началото на процеса на печене, който започва 30 минути преди края на програмата. Ако се меси на ръка, може по същия начин да се смесят продуктите заедно с половината семена, или да се направи кладенче в брашното и всичко останало да се сложи вътре. Меси се до средно меко тесто. Оставя се да втаса в намазана тавичка, поръсва се с още семена и се пече на 200* до готовност.



Бурания





Бурания - една рецепта от тефтерите на нашите баби. В различните краища на България това ястие има свой собствен облик. Навсякъде се прави с различни продукти. Някъде е постно, другаде се готви с месо. Моята рецепта е от плевенския край и в нея задължително има сухи чушки и кисело мляко. Добавянето на сварени яйца е моя приумица, но с тях ястието става още по-вкусно и засищащо. И не се чудете, че яйцата имат странна форма. Просто ги подържах притиснати за кратко докато бяха топли, за да придобият този необичаен вид.

Продукти:
  • 5 сухи чушки
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 сварени яйца
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 4-5 с.л. олио
  • сол на вкус




Приготвяне:

Сухите чушки киснат в хладка вода до омекване. Ако искате да станат по-бързо, може да ги залеете с топла вода. Режат се едро и се запържват в олиото. Ако е нужно, се добавя и водичка, защото е важно да омекнат добре. Когато са готови и останат на мазнина, се прибавя червеният пипер. Киселото мляко, което е най-добре да е гъсто и качествено, се разбърква със счукания чесън и сол на вкус и също се добавя. Изчаква се да се загрее и се отстранява от огъня. Когато се разсипе в чиниите, се гарнира с резени от варените яйца и се подправя с черен пипер, или каквато подправка обичате.

24.03.2014 г.

Пълнозърнест хляб в домашна хлебопекарна





В моята хлебопекарна пека предимно пълнозърнест хляб в най-различни варианти, като променям само вида на брашното и семената, а реда на поставяне на продуктите в машината и пропорциите винаги спазвам. Досега не съм имала гафове, затова се надявам да съм полезна с моите рецепти. В повечето случаи използвам пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с ръжени трици и овесени ядки "Vibo" Фитнес на Техра, както и другите им видове пълнозърнесто брашно, но понякога и пшенично типово "Fine Food", от което също съм доволна. От бялото предпочитам на София мел. От опита ми с няколко вида суха мая, се убедих, че с маята на "Д-р Йоткер" най-сигурно се работи.

Продукти за 500 г хляб:
  • 180 мл вода леко затоплена
  • 2/3 ч.л. сол
  • 2/3 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 мерителна чаша от 250 мл пълнозърнесто брашно
  • 1/2 мерителна чаша бяло брашно и още около 2 с.л. допълнително ако има нужда
  • 1 ч.л. (от мерилката) суха мая "Д-р Йоткер"




Приготвяне:

Всички продукти се слагат в машината в реда, в който са записани. Бялото брашно се пресява. Пълнозърнестото също, като люспичките, останали в ситото се връщат обратно, а не се изхвърлят. Целта на пресяването е да влезе въздух в брашното. Аз поставям маята най-отгоре в малко гнездо, оформено с лъжица в брашното, след което я заравям с част от него. Включва се "Основна" програма, която в моя случай е с продължителност 3 часа. Когато настъпи цикълът на по-бързо въртене на бъркалката, и ако тестото не се оформя като топка, се добавя още малко брашно. В зависимост от много фактори, неговото количество всеки път може да е различно. С повече опит всяка домакиня добива усет за това какъв вид трябва да има оформената топка тесто. Тя не трябва нито да лепне по стените, нито да е твърда. След като се изпече хлябът, тавичката се вади от машината и се оставя 10 минути да се охлади, след което хлябът се изважда, отстранява се бъркалката и чак когато напълно изстине (върху решетка), се прибира в книжен плик. Ако искате той да омекне, може да го съхранявате  в найлонов плик.

22.03.2014 г.

Портокалов кекс с парченца шоколад





Има една неписана истина. Ако опитате кекса в деня, в който сте го направили, в никакъв случай няма да се насладите на истинския му вкус. На следващия ден е в пъти по-вкусен, а на по-следващия още повече. Може и напразно да давам този съвет, защото едва ли може да се задържи  дълго време недокоснат един сладкиш, но който желае, може да се увери в това, като опита. 
Кексът, който ви предлагам е влажен, плътен и с комбинация от различни вкусове и аромати.




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 3/4 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 пълни ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 100 г стафиди
  • 100 г орехи
  • 50 г шоколад
  • настъргана портокалова кора
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка. Прибавят се настърганата портокалова кора, млякото и олиото. Постепенно се добавя от брашното, смесено с бакпулвера, като едновременно с това се разбърква непрекъснато. Получава се гъстичко кексово тесто. Слагат се и стафидите, които по желание преди това може да накиснете в ром. Прибавят се орехите, нарязани не много дребно, както и шоколадът на малки парченца.




Всичко се разбърква и готовата смес се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно кексова форма. Пече се на 190* около 35 минути. След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.



21.03.2014 г.

Чорба от коприва с орехи





Да се хванем за зелено, както се казва. Пролетта вече е прекрачила прага и не бива да пропускаме да сложим на трапезата си първите дарове на природата. Аз предпочитам зеленийките да си ги набера сама, вместо да купувам тези от магазина или пазара, произходът на които е неизвестен и твърде съмнителен. И тъй като честичко излизаме сред природата, не пропускам възможността да се снабдя с тези животворни пролетни растения, които компенсират зимния глад за витамини.
Рецептата, която ви предлагам е много вкусна и засищаща, въпреки, че няма месо в нея. Много подходяща и за тези, които обичат да спазват Великденските пости.




Продукти:
  • 300 г коприва
  • 1/2 глава лук
  • 1 морков
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 картофа
  • 1 яйце
  •  1 ч.ч. кисело мляко
  • пресен джоджен
  • пресен девесил
  • счукани орехи за поръсване




 Приготвяне:

Първо се подготвя копривата. Почиства се, измива се и се залива с кипнала вода. Притиска се с решетъчна лъжица и се оставя 5-10 минути да постои, след което се отцежда, поизстисква и нарязва едро. 
В 4-5 супени лъжици олио се запържват лукът, нарязан ситно и морковът, от който половината се настъргва, а другата половина се реже на кубчета. Прибавя се оризът и след минутка тенджерата се отстранява от огъня. Добавя се червеният пипер, гореща вода - около 1,4 л и сол на вкус. Малко по-късно се пущат нарязаните на кубчета картофи и копривата. След като всичко се свари до готовност, тенджерата отново се оставя да постои малко извън котлона. Застройката се прави, като се разбъркат добре с телена бъркалка яйцето и млякото. С черпак от бульона се прибавя по малко в застройката, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече и след като се затопли достатъчно, се изсипва в тенджерата. Поръсва се с пресните зелени подправки, а при поднасянето се овкусява с лимонов сок и черен пипер. Ако обичате индийско орехче, си сложете и от него. Аз го обожавам и го слагам в почти всички супи. Последният щрих към чорбата са счуканите орехи. Сложете си толкова, колкото ви душа иска.
Добър апетит!



17.03.2014 г.

Печени бухти





Когато видях рецептата за тези бухти, първоначално бях привлечена от външния им вид и от интересната идея във всяко парченце да се крие малка сладка изненада. Когато ги направих обаче и отхапах първата хапка, разбрах, че подобна вкусотия скоро не съм приготвяла. Толкова са мекички, бухнали, пухкави и вкусни, че човек не може да спре да им се наслаждава! Напомнят ми донякъде за козуначените кифли с мармалад от моето детство, но са много, много по-хубави, защото са домашно приготвени и наистина са невероятни.




Тази рецепта видях за пръв път в  блога на Йоли  и следвах нея, защото най-много ми допадна. Промених много малко - само увеличих леко захарта и вложих прясна, вместо суха мая.
Ето го и това фантастично сладко чудо:




Продукти:
  • 20 г прясна мая
  • 240 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 100 г стопено масло
  • 600-650 г брашно
  • 1 ванилия 
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • щипка сол
  • около 400 г мармалад  (конфитюр) от сливи, или друг по желание
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Аз замесих тестото в машината за хляб, но може да се замеси и без нея. Първо се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко от млякото, което трябва да бъде леко затоплено. Добавя се останалото мляко, захарта, леко разбитите предварително яйца и почти всичкото стопено, но не горещо масло. Пресяват се 4 равни чаши (с вместимост 250 мл) брашно, което се равнява на около 550 г и се разбърква заедно с ванилията, солта и настърганата портокалова кора. Ако се прави в домашната хлебопекарна, продуктите се поставят в реда, който описах и се включва програма "тесто". Наблюдава се дали не се нуждае от още брашно, което се добавя постепенно до оформяне на мека топка. Ако се меси с ръце, се добавя брашно до меко тесто. В оригиналната рецепта е указано, че може първоначално да се използват спираловидните приставки на миксера за месене  и едва тогава да се доомеси с ръце с още малко брашно. Тестото не трябва да лепне, но не  допускайте и да стане твърдо. Оставя се да втаса докато удвои обема си, като това отнема около един час. Добре е да се покрие и остави в леко загрята на 50* фурна, която се изключва, а при нужда се загрява още веднъж за малко. Щом втаса, тестото се дели на 12 равни части. Всяка от тях се разтяга с ръце на по-голямо кръгче и в средата се поставя по 1 лъжица от мармалада или конфитюра. Краищата  се събират и се оформят топки, които се намазват с останалото стопено масло и се редят в намаслена форма с дупка в средата. Отново втасват на топло около 30 минути и се пекат в загрята на 190* фурна за около 30-35 минути до готовност. Това се проверява с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от тестото. Ръсят се с пудра захар.
Горещо препоръчвам да се оставят малко да поизстинат, но да се хапват топли. Останалите бухтички за следващия ден затопляйте съвсем малко в микровълновата фурна преди консумация, защото леко топлички са най-прекрасни!



16.03.2014 г.

Пилешки бутчета с ориз, гъби и сметана






Продукти:
  • 8 долни пилешки бутчета
  • 1 малка глава лук
  • 1 голям морков
  • 100 г гъби
  • 1 ч.ч. ориз
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. масло
  • мащерка
  • сол




Приготвяне:

Бутчетата се запържват в тиган с равни части олио и масло и се прехвърлят в тава. В същата мазнина се поставят нарязаните лук и гъби и се запържват до омекване. Прибавят се настърганият морков и оризът, посолява се и само след минутка се налива 1 чаша гореща вода. Щом сместа я поеме, се подправя с мащерка, добавя се сметаната и се разбърква добре. Всичко се изсипва в тавата при бутчетата, наливат се още 3 чаши вода и ако има нужда се добавя сол. Пече се на 200* до готовност.



Пататник






Продукти: 
  • 800 г картофи
  • 8 броя готови кори за баница
  • 180 г сирене
  • 2 яйца
  • 100 г масло 
  • сол 
  • джоджен




Приготвяне:

Първо се приготвя плънката. Картофите се настъргват. Съветвам ви, ако използвате картофи с неизвестен произход, да ги задушите за кратко за всеки случай. Ако сте ги готвили и знаете, че бързо увират, този процес го пропускате. Посоляват се и се подправят с джоджен. Леко се охлаждат ако са били задушени, прибавят се яйцата и сиренето и всичко се разбърква. 
В тава, намазана със стопено масло се поставят 2 кори, краищата на които излизат свободно извън тавата и се разминават. Поръсва се малко масло и се редят още 2 кори по същия начин. Изсипва се плънката  и отново се полива малко масло. Отгоре се слагат 2 кори, които се набират, за да се поберат в тавата и се загръщат краищата от 2 кори. Капва се масло и се набират последните 2 кори. Загръщат се и последните висящи краища и оформеният пататник се навлажнява с намокрена ръка по цялата повърхност. Намазва се с масло и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се до готовност.




Свинско млечен кебап






Продукти:
  • 500 г свинско месо
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 лимон
  • 2 с.л. брашно
  • 2/3 кофичка кисело мляко
  • 2 яйца
  • сол и черен пипер на вкус






Приготвяне: 

Месото се реже на хапки и се запържва в олио заедно с нарязания на полумесеци лук до порозовяване. Посолява се, прибавя се морковът, нарязан ситно и се подправя с червения пипер. Сипва се 250 мл гореща вода и се оставя да ври под капак до готовност, като това отнема поне още 30 минути. Поръсва се малко настъргана лимонова кора за вкус и ако има нужда се добавя сол. Брашното се разбърква с част от млякото до гладка смес, добавя се останалото мляко и яйцата и всичко се смесва. Това става най-добре с телена бъркалка. От течността на гозбата се сипва малко в съда с млечната смес, разбърква се, постепенно се добавя още течност и така се предотвратява вероятността да се получи пресичане при връщането на цялата смес в тенджерата с месото. Всичко се оставя отново да поври около 6-7 минути, след което се отстранява от котлона и се подправя с лимонов сок и черен пипер. По желание може да се поръси с магданоз или да се гарнира със сварен ориз. 




10.03.2014 г.

Какаов сладкиш с шоколад и портокал





Когато се смесят вкусовете на шоколад и портокал, се получава истинска наслада за небцето. Комбинацията е неустоимо вкусна, но това не е единственото предимство на този сладкиш. Освен, че е много сочен без да е сиропиран, той се прави толкова лесно, че спокойно може да бъде избран за дебют от начинаещите в сладкарското изкуство. Става бързо и дори не е нужно да използвате миксера.




Продукти: 

За блата:
  • 2 ч.ч. брашно (от 250 мл)
  • 3 с.л. тъмно какао
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • настъргана кора от 1/2 портокал
  • 200 г майонеза
  • 1 ч.ч. вода
За глазурата:
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. масло




Приготвяне:

В купа се поставят всички сухи съставки за блата и се разбъркват добре с лъжица. Прибавят се майонезата и водата и отново се разбърква, без да се използва миксер. Изсипва се в тава, чието дъно е намаслено и набрашнено или постлано с хартия за печене и се поставя в загрята на 190* фурна.
Пече се около 25 минути, като не се допуска да се препече, за да не стане сух блатът. Оставя се да изстине.
Шоколадът и маслото се стопяват в микровълнова фурна или на водна баня, след което се смесват с разбърканите отделно пудра захар и сметана. Сладкишът се намазва с тази глазура и се поръсва с портокалови корички. 



Френска зелена леща





Този сорт леща е много подходящ както за салати, така и за чорби и яхнии. При готвене зърната  не се разваряват, а остават цели. Вкусна е и си струва човек да я опита. Яхнията, която приготвих с нея се оказа много сполучлива и със сигурност ще изпробвам тази леща и в други варианти.

Продукти:
  • 250 г френска зелена леща
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 8-10 скилидки чесън
  • 2 сухи чушки
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 малък домат
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 ч.л. сух копър
  • 1 ч.л. чубрица 
  • сол на вкус





Приготвяне:

Лещата се измива добре и се кипва, след което се отцежда и водата се изхвърля. В тенджерата с лещата се налива 850 мл студена вода, нарязаните лук, морков и сухите чушки. Налива се малко олио, посолява се на вкус и се прибавят скилидките чесън заедно с обвивката им. Може би повечето от вас знаят, че в този си вид чесънът е най-подходящ за леща. Слага се на котлона и се изчаква да поври около 40 минути. Запържва се бялата част на пресния лук, прибавя се брашното и след като леко порозовее, извън котлона се добавя и червеният пипер. Тази запръжка се слага в лещата заедно с  нарязания ситно домат, зелената част на пресния лук, чубрицата и копъра. Отново се поставя на котлона и ври до готовност още 8-10 минути.



9.03.2014 г.

Ванилова крем пита с парченца шоколад





Един сладкиш, който определено е сред най-любимите ми. Може би защото е с готови точени кори. А аз обичам всичко, направено с тях. Бих казала, че това е един перфектен десерт. Лек, сочен и много, много вкусен. 




И ако имате търпението да го изчакате да отлежи поне един ден, за да могат корите да поемат аромата и сочността на крема, ще можете да му се насладите максимално.




Продукти:
  • 1 пакет готови кори за баница 400 г 
  • 40 г масло, разтопено
За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар, препълнена (от 250 мл)
  • 2  с.л. брашно, с връх
  • 2  с.л. нишесте Ванилия, с връх
  • 2  с.л. пшеничен грис
  • 50 г масло
  • 2 ванилии
За поръсване:
  • 80 г шоколад
  • пудра захар




Приготвяне:

Първо се приготвя кремът. Смесват се 1/3 от захарта с брашното, нишестето, грисът и част от студеното мляко и се разбъркват добре. Останалото мляко заедно с останалата захар се слага на котлона да заври и се отстранява от огъня. Внимателно се прибавя сместа с брашното, като се бърка с телена бъркалка. Отново се сага на котлона и при непрекъснато бъркане се вари около 7-8 минути на слаб огън. След окончателното отстраняване от котлона се добавят ванилиите и маслото. Оставя се леко да поизстине. 
 В намазана с разтопено масло тава се редят две кори една върху друга така, че краищата да излизат извън тавата свободно. Горната се маже с масло и се редят още 5 кори, всяка от които също се намазва. Изсипва се кремът и се заглажда. Шоколадът се начупва на малки кубчета, които се разпределят върху крема. Загръщат се краищата на корите. Отгоре се редят останалите кори, сгънати на две, като всяка отново се намазва. Сладкишът се пече на 200* около 25 минути.




Готовият сладкиш  се оставя да престои поне 12 часа. Поръсва се с пудра захар, а при сервирането може да се гарнира с мед. 
Търпението ви ще бъде възнаградено, уверявам ви!



7.03.2014 г.

Салата с рулца от раци в пармезан






В тази салата съм вложила продукти, каквито имах в моя хладилник, но идеята да завия рулцата в пармезан дойде от рецептата на Йоли за салата  с пармезанови скариди. Не разполагах със скариди, но и с рачешките рулца се получи перфектна комбинация.
Салатата е свежа, красива и много оригинална.





Продукти:
  • 1 брой свежа салата
  • 1 краставица
  • 1 едър домат
  • 2 с.л. царевица от консерва
  • 6 ч.л. настърган пармезан
  • 3 броя рулца от раци
  • 6-8 маслини
За дресинга:
  • лимонов сок
  • зехтин
  • сол
  • пресен босилек

Приготвяне:

Продуктите са за две порции. 
Измитата салата се реже едро или се накъсва с ръце. Краставицата и доматът също се нарязват и всичко се смесва заедно с царевицата. Полива се с дресинга и се разбърква добре. Разпределя се в чиниите и отгоре се редят маслините.
В загрят тиган с лъжичка се сипва пармезанът на 6 купчинки  и се оформят кръгчета. 





Щом се разтопят, върху тях се поставят отрязаните на две по диагонал рулца от раци, с шпатулка се отлепва пармезанът и всяко кръгче се завива около рулцето.





Готовите завити рулца се аранжират в чиниите и салатата е готова.