Този път предлагам един по-здравословен хляб, макар и не толкова примамлив с външния си вид. Той е с преобладаващо пълнозърнесто брашно и по тази причина след изпичането остава по-плътен. Колкото повече променяте съотношението между пълнозърнестото и бялото брашно, като увеличавате второто, толкова повече хлябът ще бухва. Разбира се, вие избирате доколко диетичен и полезен хляб искате да направите.
Продукти:
За 500 г хляб:
- 180 мл хладка вода
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 2 равни мерителни чаши (от 250 мл) "Пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с ръжени трици и овесени ядки"
- 2 с.л. бяло брашно
- 1 ч.л. (от мерилката) суха мая
- 1-2 с.л. микс от семена - мак, сусам, слънчоглед и лен
Приготвяне:
В контейнера на машината продуктите се поставят по реда на записване, без семената. Включва се Основна програма и се наблюдава дали ще се получи добре оформена топка, която да е средно мека и да не лепне по стените. При нужда се добавя още малко бяло брашно. Когато се чуе сигнал за добавки, се слагат 1-2 лъжици от семената. Малко преди да започне процесът на изпичане, който трае 30 минути, тестото се поръсва и отгоре със семена, които леко се притискат с пръсти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар