20.10.2014 г.

Ябълков кекс





Това е един много популярен кекс, който едва ли някой не си спомня от времето, когато го правеха нашите майки и баби. Когато у дома се задържи по-голямо количество ябълки, често прибягвам до тази рецепта, защото е лесна, а резултатът винаги е сполучлив. Ако отдавна не сте я правили, припомням ви я, за да я опитате отново:




Продукти:
  • 4 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. канела
  • 3 едри ябълки
  • 1/2 ч.ч. нарязани орехови ядки
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода (или бакпулвер)




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бият с миксер до побеляване и сгъстяване. Прибавя се олиото и се разбърква с шпатула. Ябълките се обелват и настъргват, след което се добавят, заедно с канелата и орехите. Последно върху сместа се пресяват брашното и содата и всичко се хомогенизира с леко разбъркване. Ако не предпочитате да използвате сода, може успешно да я замените с бакпулвер.




Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се около 40 минути.  





10 коментара:

  1. Стара, изпитана рецепта!
    Вили, много изкусително си украсила кекса!
    Поздрави и топъл есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Тили! Всичко старо и изпитано е класика. Колкото и да се модернизират рецептите, “бабините“ никога няма да се забравят!
    Поздрав и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. А има ли по-подходящо време от сега за този чуден кекс?

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, аз също държа на старите рецепти и не трябва да ги забравяме. На всяка нова рецепта основата е изпитаната стара. Много хубави слънчеви снимки си направила.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Марте, Хриси, благодаря ви! Есента наистина е прекрасен сезон, и за такива вкусни есенни сладкиши, и за чудесни есенни снимки!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ароматен и вкусен...замислила съм го тези дни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. За сьжаление при мен не се получи. :( Не се надигна. Някъде съм сгрешила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за проваления опит, но не се отказвайте да пробвате отново. Пожелавам успех!

      Изтриване
  8. а ябълките изстискват ли се от сока?

    ОтговорИзтриване