Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

30.10.2017 г.

Пудинг в собствен сос с бисквити и кафе





За първоизточник на тази рецепта бих могла да посоча друга подобна от блога ми, а именно: Какаов кейк в собствен сос. Направих някои промени и добавки и получих също толкова вкусен, лесен и ефектен десерт. Доволна съм от резултата и го предлагам на всеки, който иска да опита.




Продукти:

За тестото:
  • 50 г масло
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца
  • 150 мл сварено кафе
  • 60 мл олио
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 1 пълна с.л. какао
  • 7 броя бели бисквити от типа" Закуска"
За соса:
  • 300 мл вода
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1 с.л. какао
  • 1 ванилия





Приготвяне:

Мекото масло и 3 лъжици захар от общото количество се разбиват с миксер. Прибавят се  яйцата и останалата захар и отново се разбива. Последователно се добавят свареното, изстинало и прецедено кафе, олиото и ванилията. Брашното се пресява и и се прибавя постепенно заедно с бакпулвера и пресятото какао. Полученото тесто трябва да е с гъстотата на кексово. Бисквитите се начупват не много дребно и се оставят настрана.




На котлона се загряват до завиране водата, какаото и захарта за соса. Бъркат се до стопяване на захарта. Извън котлона се добавя ванилията. 
Фурната се включва на 190-200*. Щом се загрее, в неголяма тавичка се излива половината от соса, който е все още горещ. Едва тогава към тестото се прибавят бисквитите и сместа се разбърква леко. Изсипва се върху соса в тавата, а върху тестото се излива останалия сос. Не се бърка.




Сладкишът се пече в загрятата фурна около 35-40 минути, в зависимост от дебелината на слоя тесто. Готовността се пробва с клечка. Ако е необходимо, към края на печенето може да се постави лист фолио върху тавата, за да не потъмнее коричката. 
Десертът се сервира леко топъл. Когато гребнете от готовия сладкиш, ще се изненадате от бликащия от дъното на тавата ароматен какаов сос.
Да ви е сладко!



4.10.2017 г.

Многолистна содена питка със сирене





Въпреки променливото време навън, моят незаменим помощник при фотографирането услужливо наднича през облаците и сякаш ме подканва да се възползвам от кратките му визити върху терасата ми. Решавам - ще меся, ще пека, ще се разнесе неповторим аромат в кухнята, после ще снимам, а накрая ще похапнем питка, но не каква да е, а содена, многослойна, със сиренце и невероятен вкус!




Продукти:
  • 250 мл кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 яйце + вода
  • 1 ч.л. сол
  • 500 г брашно
  • 200 г сирене
  • свинска мас, олио, масло




Приготвяне:

В купа се изсипва млякото, отгоре се слага содата, а върху нея оцетът. Яйцето се поставя в чашата, с която е измерено млякото (250 мл) и се добавя вода догоре. Излива се в сместа, слага се солта и всичко се разбърква. Постепенно се прибавя от пресятото брашно и се омесва меко тесто. Дели се на осем равни части, които се оформят на топки. Ако искате да сте сигурни, че тестото няма да полепне по плота при последващите процедури, намажете едно от топчетата само с олио и си го отбележете. Останалите намажете със смесена мазнина от равни части стопена свинска мас и олио, покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да починат 20 минути.




С намазнени ръце се взема топчето, което е намазано само с олио, разтяга се колкото може и се поставя върху намазан с олио плот. Притиска се отново с ръце, за да се изтъни и достигне размер около 25 см. Маже се отгоре с малко от смесената мазнина. Не се слага сирене. Взема се второ топче тесто, разтяга се и се поставя върху първото. Краищата му се придърпват, за да достигне желания размер. Отново се маже с мазнина и се ръси с 1/3 от натрошеното сирене. Така се процедира и с останалото тесто, редувайки две кори и сирене, като всяка кора се маже с мазнина. Върху последната кора не се слага сирене. Образува се купчинка от кори, краищата на която се загръщат нагоре и се събират в средата така, че да се оформи топка. Обръща се обратно с гладката част отгоре, поставя се в тава (с диаметър 26-28 см) с хартия за печене на дъното и се притиска с длани, за да запълни тавата. Пече се в загрята на 190*- 200* фурна до готовност, около 30-35 минути. След като се извади от фурната, се маже с краве масло. 
Да ви е вкусно!
Рецептата е от тук.