Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 4 с.л. мед
- 1 к.ч. олио
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. пресен джинджифил
- 3 и 1/2 ч.ч. брашно
За крема:
- 1 к.ч. прясно мляко
- 80 г масло
- 1 с.л. пудра захар
- трохите от издълбаните меденки
- 1 к.ч. смлени орехи (по желание)
За айсинг глазурата:
- 1 белтък
- 1 ч.ч. пудра захар
- лимонов сок
Приготвяне:
Джинджифилът се пасира, като първо се реже на малки парченца, а после се счуква в дървено хаванче с щипка захар до получаване на каша. Яйцата се смесват със захарта с телена бъркалка. Прибавят се останалите продукти за тестото без брашното и отново се разбърква добре. Пресятото брашно се добавя постепенно, като се внимава тестото да остане меко. Посоченото количество брашно е ориентировъчно. Тестото се покрива с найлоново фолио и се оставя в хладилника за 20 минути, за да се работи по-лесно с него.
Аз разделям тестото на две части и използвам два варианта за оформяне на сладките. Едната част разточвам с дебелина около 5 мм и изрязвам с формички на фигурки, които след изпичане подготвям за коледната украса. Тях не слепвам по две с крем. Другата част е за консумация, като с ръце оформям малки топчета, които леко притискам. Всички сладки редя в тава, постлана с хартия за печене. Пека на 200* около 8 минути, като много внимавам да не се препекат. Още с леката промяна на цвета изваждам от фурната.
Докато са топли, вторият вид сладки се издълбават внимателно с малка лъжичка. Ако се оставят да изстинат, тази процедура е много трудна, защото стават чупливи. За приготвяне на крема първо с миксер се смесват мекото масло и пудрата захар. Прибавят се трохите и леко затопленото мляко. По желание може да се добавят и смлени орехи. Всичко се разбърква много добре до хомогенна смес. Изстиналите сладки се слепват по две и се съхраняват в затворен съд, за да омекнат. Нужно е да престоят няколко часа, но най-добре е да се консумират на следващия ден.
За направата на айсинг глазурата белтъкът се разбива на пяна с миксер, след което постепенно се прибавя пудра захар до получаване на подходяща за шприцоване консистенция, а към края се добавят няколко капки лимонов сок. Ако се получи по-гъста смес, се разрежда с още малко лимонов сок, ако е рядка, се добавя захар. От 1 белтък се получава доста голямо количество, достатъчно за украса на всички сладки. Ако ви е необходимо да украсите само част от тях, може да използвате половин белтък и 1/2 чаша пудра захар.
Весели Коледни празници!