Продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 1 червена чушка
- 3 стръка пресен лук
- 1 к.ч. сладка царевица от консерва
- чубрица
- пресен джоджен
- прясна мента
- магданоз
- сол на вкус
За соса:
- 2 пълни с.л. брашно
- 2/3 кофичка кисело мляко
- 1 яйце
- 2 чаши от бульона на сармите
- щипка сол
Приготвяне:
Лукът и чушката се нарязват ситно и се запържват в 4-5 с.л. олио. Прибавя се измитият ориз и се бърка докато стане прозрачен. Ако разполагате със спанак, може да сложите малко, аз пуснах 5-6 листа, нарязани едро, но ако нямате, може и без него. Добавя се 1 чаша гореща вода, царевицата и подправките на вкус, след което се посолява. Изчаква се оризът да поеме водата и се отстранява от котлона.
Завиват се сарми в лозови листа, които се попарват с вряла вода, за да омекнат, ако са пресни. Ако са стояли във фризера, това също ги прави меки и годни за завиване, без да се попарват. Редят се в тенджера и се похлупват с чиния. Заливат се с 4 чаши гореща подсолена вода и се слагат на огъня. След около 20-25 минути, когато са готови, излишната течност се отцежда в друг съд.
За соса в тенджерка се смесват брашното, млякото и яйцето с телена бъркалка до гладкост. Постепенно се прибавя една чаша от течността на сармите и всичко се слага на котлона да заври, като непрекъснато се бърка. Щом започне да се сгъстява, се добавя още течност до необходимата гъстота. При тези пропорции при мен се отделиха 2 чаши течност, които бяха точното количество за соса, но ако има необходимост, може да се добави малко гореща вода. Сосът трябва да поври 7-8 минути. Отделно се запържват 2 с.л. олио, смесени с 1 с.л. масло и съдът се отстранява от котлона, след което се прибавя малко червен пипер. При сервиране сармите се поливат със соса и отгоре се капва от запържената мазнинка за вкус и аромат.