Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

28.08.2017 г.

Шоколадов кекс





Продукти:
  • 2 големи яйца
  • 2 ч.ч. захар (с вместимост 200 мл)
  • 250 мл прясно мляко
  • 3 с.л. какао
  • 100 мл вода
  • 100 мл олио
  • 2 ванилии
  • 3 ч.ч. брашно (с вместимост 200 мл)
  • 1 бакпулвер
За заливката:
  • 2 с.л. какао
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. ром




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се прясното мляко, олиото и ванилиите. Какаото се смесва с 50 мл гореща вода до гладка консистенция, добавят се останалите 50 мл студена вода и се изсипва при сместа. Всичко отново се разбърква с миксер. Постепенно и на части се добавя пресятото брашно заедно с бакпулвера, като отново се хомогенизира с миксер на слаби обороти.




Готовата смес се излива в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс. Пече се в загрята на 190 - 200* фурна около 35-40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, като не е добре да се допусне препичане, за да не стане сух кексът.




Заливката се приготвя, като се смесят какаото, маслото и захарта и се загреят до стопяване. Извън котлона се прибавя ромът. Нанася върху кекса, когато той е напълно изстинал, а тя е охладена до подходяща за поливане гъстота.
Да ви е сладко!



22.08.2017 г.

Вити питки





Продукти:
  • 130 мл кисело мляко
  • 150 мл вода
  • 80 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 380 - 400 г бяло брашно
  • 2 с.л. пълнозърнесто брашно
  • 7 г суха мая
  • яйце за намазване




Приготвяне:

Ако се ползва машината за хляб, продуктите (без яйцето) се поставят в нея по реда на записване. Включва се програма "Тесто" и след двата цикъла на месене тестото престоява вътре около 20 минути, след което се изважда, за да се оформи. Ако се меси по традиционния начин, последователността е същата. 




Втасалото тесто се дели на 6 части, които се разточват на дълги елипси. Всяка от тях надлъжно се нарязва с нож (най-добре ролков) на ленти през 1 см, като целостта на елипсата се запазва, т.е. започва се на сантиметър от единия край и се завършва на сантиметър от другия край. След това се навива диагонално на нарезите, а полученото руло се оформя като охлюв. 
Питките се оставят да втасат повторно 20-30 минути (или колкото е необходимо), след което се намазват с разбито яйце и се пекат в загрята на 200* фурна до готовност.



16.08.2017 г.

Чийзкейк с праскови





В горещото августовско време дори на шокохолици като мен не им минава и през ум за наситените шоколадови и маслени десерти. Друго си е в летните жеги да си похапнеш нещо плодово, желирано, свежо, леко, с пухкав чийзкрем и не прекалено сладко.
Ето това мое предложение е един чудесен летен десерт, или добро допълнение към кафето, ако ви се прииска нещо сладичко с него, но не тежко.
Може да се направи не само с праскови, а и с други плодове, може и да се подбере подходяща комбинация от два или повече плода.
Освен това става бързо и не е нужно печене във фурната. Накратко казано - лесен и прекрасен на вкус летен сладкиш!






Продукти:
  • 190 г обикновени бисквити
  • 90 г масло
  • 1 ч.л. какао
За крема:
  • 125 г крема сирене
  • 200 г сладкарска сметана
  • 200 г плодово кисело мляко Праскова 
  • 3 с.л. захар
  • 10 г желатин
За топинга:
  • 2  праскови
  • 2-3 с.л. захар
  • щипка канела
  • 1 ч.л. нишесте (пълна)




Приготвяне:

Бисквитите се смилат, най-лесно в кухненски робот. Прибавят се какаото и разтопеното масло и отново се разбъркват до хомогенна смес.
За да се получи по-висок сладкиш, добре е да се използва форма за торта с диаметър 18-20 см. Аз използвах подвижен ринг, който поставих в поднос и фиксирах на 19 см диаметър.
Стените се обличат с ленти от ацетатна хартия, или по-плътно канцеларско джобче.
Бисквитената смес се изсипва на дъното и се притиска с лъжица (удобна е и ръчната пресичка за картофено пюре), за да се получи плътен слой. Прибира се в хладилника да стегне.






Желатинът се разбърква с 60-70 мл студена вода и се оставя да набъбне 10 минути. Сиренето крема и плодовото мляко се смесват така, че да няма бучки. Сметаната се разбива с миксер заедно със захарта, добавя се млечната смес и всичко се разбърква отново. Набъбналият желатин се загрява на водна баня, или много внимателно и кратко в микровълновата фурна до втечняване, след което леко се охлажда и се прибавя към крема. Всичко се разбърква много добре и се излива върху бисквитената основа. Заглажда се и отново се прибира в хладилника, този път за няколко часа, за да се желира.






Прасковите се нарязват на кубчета и се слагат в съд на котлона, заедно с 2-3 лъжици захар и около 50 мл вода, ако прасковите са по-твърдички. Нужно е да поврат само няколко минути, докато плодът си пусне соковете. Подправя се с малко канела (по желание). Плодовете се изваждат с решетъчна лъжица, за да не омекнат прекалено, и към течността се прибавя нишестето, размито в малко вода. Загрява се и ври няколко минути до сгъстяване и сваряване на нишестето.
Рингът и лентите се отстраняват от желирания сладкиш и отгоре се декорира с плодовете и охладения топинг.
Приятна лятна наслада!





7.08.2017 г.

Торта с крем парфе и блатове на тиган





Тортата е много подходяща за горещите летни дни, тъй като блатовете се приготвят бързо и лесно на котлона и не е нужно да се загрява фурната. Кремът не се вари, а само се забърква. Освен това не е безумно сладка, а киселото мляко и заквасената сметана ѝ придават много свежест.




Продукти за торта с диаметър 18 см:
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 100 г брашно
  • 1 пълна ч.л. какао
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 25 г масло
  • ванилия (или тъмен ром)
За крема:
  • 400 г кисело мляко (за предпочитане с по-висока масленост)
  • 400 г заквасена сметана
  • 1 пакетче крем без варене на Д-р Йоткер "Ванилия"
  • 5 с.л. захар
  • 1 пълна ч.л. какао
  • 10 г желатин




Приготвяне:

Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се смесват и постепенно се добавя мляко, като се разбърква с домакинска тел до получаване на гладка консистенция. Прибавят се яйцето, стопеното масло и ванилията (или рома). Сместа се оставя да отпочине 5 -10 минути. Котлонът се загрява на умерена температура и в леко намазнен тиган с подходящ диаметър - 18 см, се изпичат 3 блата от двете страни като палачинки. Поставят се отделно един от друг, за да изстинат. 




Желатинът се разбърква с 80 мл студена вода и се оставя 10-15 минути да набъбне. През това време сметаната, млякото, захарта и кремът на прах се изсипват в по-дълбок съд и се разбъркват с миксер до гладка смес около 3-4 минути. Набъбналият желатин се поставя в микровълновата фурна и закратко, много внимателно се загрява до стопяване. Това може да направите и на водна баня за по-сигурно, ако нямате опит с желатина. Прибавя се към крема и отново се разбърква с миксер.




Кремът се разпределя в три еднакви купички. Какаото се смесва с малко гореща вода, прибавя се към едната от тях и се разбърква добре. Следи се състоянието на кремчетата и щом леко започнат да се сгъстяват, се преминава към сглобяването на тортата. Междувременно се подготвя формата. Използва се подвижен ринг за торти, чиито стени се покриват от вътрешната страна с ацетатна хартия, или с изрязани ленти от по-плътно канцеларско джобче. 




Рингът се фиксира с диаметъра на блатовете и се поставя върху поднос. На дъното се слага единия блат, покрива се с бял крем, следва втори блат, какаов крем, трети блат и отново бял крем. Заглажда се добре и се оставя на хладно няколко часа, за да се желира кремът. 
Остава единствено да приложите малко фантазия за украсата - с какао, разтопен или настърган шоколад, шоколадови пръчици, или друго, каквото пожелаете.
Да ви е сладко!

Идеята за блатовете заимствах от тук.



6.08.2017 г.

Джолан чорба





Тази чорба приготвих по начина, по който се прави класическата Шкембе чорба, с единствената и съществена разлика, че вместо шкембе, съм използвала свински джолан. Всички знаем, че от джолана се получава чудесен бульон. С добавките и с метода на приготвяне на една от най-предпочитаните чорби от българската национална кухня, няма как да не е питателно, ароматно, но най-вече вкусно!




Продукти:
  • свински джолан с кокал
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. масло 
  • 1 ч.л. червен пипер (пълна)
  • сол, чесън, оцет и лют червен пипер за подправяне




Приготвяне:

Свинският джолан се сварява в подсолена вода, най-добре в тенджера под налягане. Месото се изважда и след като поизстине, се обезкостява и наситнява. Ако джоланът е по-голям, част от месото може да се отдели за друго ястие. Използвайте толкова месо, колкото прецените за достатъчно. В маслото се запържва една лъжица брашно, съдът се отстранява от котлона и се прибавя червеният пипер. Постепенно се налива млякото, отново се загрява и се прибавя към един литър от бульона. Добавя се месото и се оставя да поври 7-8 минути. 
Отделно се приготвя сместа за подправяне - счукват се 4-5 скилидки чесън и се прибавят 4-5 лъжици оцет, по желание и лют червен пипер за цвят и пикантен вкус.
Ако обичате пресен магданоз като мен, може да поръсите накрая чорбата и с него. Сервирайте с домашно изпечен хляб за пълно удоволствие!
Добър апетит!