Защо "маймунски" ли? Защото визуално доста се доближава до така популярния американски "Маймунски хляб", който мнозина от вас или вече са правили, или поне са чували за него. Аз имам и други интерпретации на тази презокеанска рецепта, които съм публикувала в блога. Едната е "Пица Маймунски хляб", другата "Козунак Маймунски хляб" и всички у дома много ги харесваме. Сега реших да се възползвам от идеята и да направя кекс, който да оформя по подобен начин, като вложа любими продукти. Мисля, че замисълът ми бе осъществен доста сполучливо. Ако и на вас ви допада, опитайте го!
Продукти:
За кокосовата смес:
- 250 г извара (добре е да е по-суха)
- 1 яйце
- 4 с.л. пудра захар
- 1 ванилия
- 2 пакетчета кокосови стърготини (40 г)
- 3 с.л. брашно
За кексовото тесто:
- 1.5 ч.ч. брашно (вместимост 250 мл)
- 1 и 1/4 ч.ч. захар
- 3 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода (равна)
- 1 ванилия
- 2 яйца
- 170 мл гъст айрян
- 100 мл олио
Приготвяне:
За кокосовата смес всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват. С набрашнени ръце се оформят 6 топки и се изтупват от излишното брашно. Формата за кекс (моята е с диаметър 21 см в широката част) се намаслява и набрашнява. Топките се поставят на дъното.
За кексовото тесто сухите съставки се смесват. Прибавят се яйцата, айряна и олиото, след което всичко се разбърква добре с лъжица. Изсипва се внимателно върху кокосовите топчета и формата се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се до суха клечка. При мен отне около 55 минути.
Да ви е сладко!