Тази тестена вкусотия идва от турската кухня и е разпространена по целия свят. Оформено като ладийки тесто с най-разнообразна плънка (зеленчуци, сирене, кайма) може да бъде видяно навсякъде в Турция. Използва се както за закуска, така и за мезе, а дори и като основно ястие.
Аз избрах да приготвя пиде със сирене и да го предложа за закуска.
Ето как го направих аз:
Продукти:
- 150 мл вода
- 150 мл кисело мляко
- 15 г прясна мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. олио
- брашно до меко тесто
За плънката:
- 200 г сирене
- 1 яйце
- масло
- ким
Водата и млякото се смесват и леко се затоплят. Маята се поръсва със захарта и след като се размекне, се разтваря с течността. Прибавя се олиото и постепенно пресято брашно, смесено със солта. Меси се до получаването на меко еластично тесто. Оставя се да почине 10 минути.
Яйцето се разбърква и от него се отделя 1 чаена лъжичка за намазване на ладийките. Сиренето се натрошава и се смесва с киселото мляко и останалото яйце. Тестото се разделя на 5 части, които се разточват на елипси. Прехвърлят се върху хартия за печене, поставена в тава. Всяка елипса се маже в средата с меко масло и върху него се поставя от плънката. Тестото се загръща и се оформят ладийки. Оставят се да втасат отново за около 20-30 минути, мажат се с яйце, поръсват се с ким и се пекат на 200* до готовност.
Вили, не съм приготвяла пиде, но при вида на твоето мисля да поправя този пропуск. Прекрасно изпълнение, придружено с много хубави снимки.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря ти, Хриси! Непременно го направи. Като гледам какви тестени вкусотийки твориш, със сигурност ще ти се получи перфектно изпълнение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!