Продукти:
- 1 и 1/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 2 яйца
- 1/3 ч.ч. олио
- 220 мл айрян
- 300 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 ванилии
- 1 с.л. какао
- 60 г стафиди
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Захарта, яйцата и олиото се разбиват с телена бъркалка. Прибавят се последователно айрянът, ванилията и пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Щом сместа се хомогенизира, се добавят и стафидите. Една трета от полученото кексово тесто се отделя и се смесва с какаото.
В намазнена и набрашнена кексова форма се изливат двете смеси, като се редуват. Кексът се пече на 200* около 30 - 35 минути до готовност. След пълното му изстиване се поръсва с пудра захар.
И аз често слагам стафиди и какао в кексовете.
ОтговорИзтриванеВили, кексът ти е разкошен! Украсата с покривчица ли я направи? Много е ефектно.
Поздрави!
Да, Тили, със същата покривчица като тази, върху която съм поставила чинийката с парченце кекс. Благодаря ти за хубавите думи! И ти се справяш чудесно, честичко надничам и в твоето кулинарно кътче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Красив е, сочен и изглежда много вкусен! А уикендът е време точно за един такъв!Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрава си, Марта, кексът е сочен, влажен и точно затова го обичам! И какво по-хубаво от това в почивен ден да си налееш чаша топла напитка и да похапнеш вкусен сладкиш... :) :) Пожелавам ти го този уикенд и на теб!
ОтговорИзтриванеПоздрав!