Когато се върнахме от морето, скаридите, с които ни посрещнаха нашите приятели и чиято рецепта вече публикувах, не ни излизаха от ума. И тъй като честичко ходим за риба, решихме да опитаме нещо подобно и с раци. Един ден със съпруга ми метнахме въдиците и рачилото в колата и поехме към язовир Печеняка. Е, извадихме късмет, раци колкото искаш...
Получи се страхотно вкусен специалитет. Ето я моята рецепта с раци:
Продукти:
- 15-20 рака
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. олио
- 1/4 малка глава лук
- 50 мл бяло вино
- 2-3 с.л. лимонов сок
- сол на вкус
- 2-3 листа пресен босилек
Приготвяне:
Раците се пущат в кипяща вода със сол и се варят 15 минути. Отцеждат се без да се мият, за да запазят вкуса си. Изважда се месото от щипките и опашката. В тиган със загрятата мазнина първо се запържва лукът, нарязан много ситно. Прибавя се месото от раците, посолява се и след 3-4 минути се налива виното. Босилекът се скълцва дребно и само минутка след добавянето му тиганът се отстранява от огъня. Овкусява се с лимоновия сок и е готово за поднасяне.
За съжаление успях да снимам раците само в етапа след сваряването им, но следващия път ще го направя в завършения им вид, обещавам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар