Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

10.02.2014 г.

Банска капама





Една типично българска гозба, свързана с традицията за посрещане на Коледа и много, много вкусна! В първите години, когато я правех, това се случваше само на празника. Но напоследък, тъй като много я обичаме, започнах да я готвя и без повод. Нужни са само хубаво домашно кисело зеле, качествено месце, малко повечко търпение, за да стане магията във фурната и пивко червено вино на масата. Останалото ще го свърши къкрещото гърненце.




   Продукти:
  •  1 непълна ч.ч. ориз
  •  1 средно голяма кисела зелка
  •   600 г свинско месо,
  •   600 г пилешко месо
  •   4 сурови наденици
  •  200 г  сушени сини сливи без костилки
  •  3 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер 
  •  100 мл червено вино

 Приготвяне:

В тиган с повечко мазнина се запържва оризът, докато стане прозрачен. Прехвърля се в съда, в който е нарязана киселата зелка и се разбърква с нея. От зелката се оставя едно цяло листо за покриване отгоре. В по - голям глинен гювеч се редуват зелето и нарязаното на порции месо, като най - отдолу е свинското, после пилешкото и най - отгоре надениците. Между редовете се слагат подправките и сушените сливи. Налива се виното, друга течност не е нужна. Покрива се със зелевия лист и се капва малко олио отгоре. На гърлото на гювеча под капака се слага алуминиево фолио. Поставя се в студена фурна и се включва на последна степен докато заври, а това се случва след около 1 час. Тогава градусите се намаляват на 180 и така къкри още час и половина. Фурната се изключва и гювечът се оставя вътре още 30 минути.
Както вече казах, червеното вино на масата си е направо задължително...  Да ви е вкусно!



Няма коментари:

Публикуване на коментар