Тази торта е едно истинско бижу в моята колекция от сладки изкушения. Отдавна си я бях набелязала, но търпеливо изчаках рождения ми ден, защото исках да направя нещо, което не съм правила досега, а освен това бях много впечатлена от нея. "Червено кадифе" се прави по целия свят и има много почитатели, но историята ѝ започва още от началото на 20 век, когато е била разпространена в САЩ.
За да направя моята торта, заимствах рецептата от блога на Соня "Моето сладко хоби" за сладкиш с това име. Направих и малки промени, но резултатът е страхотен. Прекрасна е, няма какво повече да кажа за нея.
Тортата е малка, за тава с диаметър 22 см. Може да удвоите дозата и да направите 3 блата в тава с диаметър 26 см.
Продукти:
За блата:
- 125 г брашно (1 равна ч.ч. с вместимост 250 мл.)
- 1 ч.л. какао
- 1/4 ч.л. сол
- 60 г меко масло
- 125 г захар
- 1 голямо яйце
- 1/2 ч.л. сода
- 125 мл прясно мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- червена сладкарска боя
- 1 ванилия или 1/2 капсула течна ванилия
За крема:
- 250 г крем сирене "Филаделфия с мед"- това използвах аз, но може и обикновено сирене "Крема"
- 100 г пудра захар
- 180 г заквасена сметана
- 30 г меко масло
- портокалова кора (може ванилия)
Приготвяне на блата:
Първо се смесват млякото и лимоновият сок, за да престоят и млякото да се пресече. В съд се разбъркват пресятото брашно, какаото и солта. Захарта и маслото се бият с миксер до пухкавост и към тях се прибавя яйцето, като се бърка до усвояването му. В 1 с.л. от млякото се разтваря боята и се връща при останалото мляко. Към тази смес се слага и содата. Тук искам да кажа, че изпитано добра е боята от Кауфланд в кутийка от 0.4 мг. Използвах 2/3 от кутийката. Към маслената смес последователно се прибавя от сухата смес и от млякото, като се редуват на 3 пъти. Слага се и ванилията. Бърка се с телена бъркалка или лъжица, но не прекалено дълго, а само да се смесят добре. Това е необходимо условие, за да не стане сух блатът. Изсипва се в тавата, на дъното на която има хартия за печене. Пече се на 190* около 20 -25 минути. Внимава се да не се препече, защото може да загуби яркия си цвят. След изпичането блатът остава леко влажен и затова после не е нужно да се сиропира. Охлажда се, след което с нож се остъргват трохи от горната повърхност, но трябва да е място с ярък цвят. После се реже на два блата.
Приготвяне на крема:
Сглобяване:
Кремът се нанася между двата блата и отгоре. Тортата се маже и отстрани и се поръсва с отделените трохи.
Много добре се е получила тортата! Честит празник, много здраве и кулинарно вдъхновение ти желая! Снимките са прелестни! поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Соня! Благодаря още веднъж и за рецептата, от многото рецепти за такава торта избрах твоята и не съжалявам, страхотна е!
ОтговорИзтриване