Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

21.03.2018 г.

Scacce Ragusane или пица-руло




Ако сте голям почитател на пицата, не пропускайте да опитате и този нестандартен вариант на приготвянето ѝ. Аз обожавам пица във всичките ѝ разновидности. Скоро попаднах на тази рецепта и ми допадна интересното оформяне. В оригинала ястието се нарича "Скача" и е типично за провинция Рагуза - Южна Сицилия. 
И тъй като обичам да експериментирам често, този път смених стандартното тесто за пица (в случая и на Скача) с друго, което съм използвала при направата на Лучник. Получи се невероятна комбинация между крехко хрупкаво тесто и ароматна, топяща се в устата плънка.
Надявам се да се хареса и на вас!




Продукти:
  • 300 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет 
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 400 - 500 г брашно
  • 1 ч.л. суха мая 
За плънката:
  • 5 домата
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 г кашкавал
  • 80 г маслини
  • пресен босилек





Приготвяне:

Доматите се режат на кубчета и се слагат в загрят тиган с малко зехтин и щипка захар. Готвят се до получаване на сос. Посолява се на вкус и се подправя със ситно нарязан пресен босилек. 
Тестото може да се замеси в домашна хлебопекарна, като продуктите се поставят в контейнера по реда на записване и се включва програма Тесто. Може да се замеси и по стандартния начин ръчно. След втасването тестото се разделя на 6 части, които се разточват тънко във формата на правоъгълник. Мажат се с доматения сос и се поръсват с парченца маслини, почистени от костилките. Отгоре се редят ленти от тънко нарязан кашкавал. Откъм дългите страни на правоъгълника краищата се загъват до средата, без да се припокриват. Отново се маже отгоре с малко доматен сос. От едната къса страна към другата се завива няколко пъти така, че да се получи плоско руло.
Готовите рулца се поставят в тава с хартия за печене на дъното и се пекат в загрята на 200* фурна около 20 минути.
Да ви е вкусно! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар