Продукти:
- 350 мл айрян (3 - 4 с.л. кисело мляко в мерилката и вода до 350 мл)
- 2 яйца (единият жълтък за намазване)
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 20 г прясна мая
- 5 с.л. олио
- около 700 г брашно
- стопено масло (мас или олио) за намазване
- семена за поръсване
Приготвяне:
Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Маята се разтваря със захарта и 5 - 6 лъжици от айряна. Добавят се останалият айрян, олиото, едно цяло яйце и един белтък. Постепенно се прибавя от пресятото брашното, смесено със солта. Замесва се средно меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да почине 15 - 20 минути. Разделя се на 7 части, като едната е по-голяма от останалите 6. По-голямата се оформя на топка и се поставя в центъра на тавата. Пет от шестте еднакви части се разточват на елипси, мажат се с разтопено масло (мас, или олио), правят се успоредни нарези с нож, които не стигат до края и се навиват като кифлички. Редят се около тестената топка в тавата. От последната част от тестото се оформят два фитила, които се усукват и се поставят около топката тесто. Следва повторно втасване. Ако маята е много прясна, не е нужно дълго време, при мен бяха достатъчни само 25 - 30 минути. Отделеният жълтък се смесва с няколко капки вода и питката се намазва, след което се поръсва със семена. Пече се на 190 - 200* около 25 - 30 минути. След изваждане от фурната се покрива с кърпа за 10 минути и се поднася на трапезата.
Да ви е вкусно!
Вили,
ОтговорИзтриванечудесна празнична погача, красива и интересна.
Весели и честити празнични дни ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом ! Честито Рождество Христово !
Благодаря за пожеланията, Ели! Честито Рождество и на твоето семейство! Здраве и благополучие желая!
ОтговорИзтриванеА това е коледната ми питка с паричка, получи се много пухкава и вкусна.
Поздрави и весело посрещане на Новата година!
Вили, едва сега влизам в блога, след празниците и затова - нека е щастлива годината ти! Бъдете здрави и успешни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! И на теб - спорна и плодотворна да е годината! И много вдъхновение за нови рецепти!
Изтриване