Тази чорба приготвих по начина, по който се прави класическата Шкембе чорба, с единствената и съществена разлика, че вместо шкембе, съм използвала свински джолан. Всички знаем, че от джолана се получава чудесен бульон. С добавките и с метода на приготвяне на една от най-предпочитаните чорби от българската национална кухня, няма как да не е питателно, ароматно, но най-вече вкусно!
Продукти:
- свински джолан с кокал
- 500 мл прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 2-3 с.л. масло
- 1 ч.л. червен пипер (пълна)
- сол, чесън, оцет и лют червен пипер за подправяне
Приготвяне:
Свинският джолан се сварява в подсолена вода, най-добре в тенджера под налягане. Месото се изважда и след като поизстине, се обезкостява и наситнява. Ако джоланът е по-голям, част от месото може да се отдели за друго ястие. Използвайте толкова месо, колкото прецените за достатъчно. В маслото се запържва една лъжица брашно, съдът се отстранява от котлона и се прибавя червеният пипер. Постепенно се налива млякото, отново се загрява и се прибавя към един литър от бульона. Добавя се месото и се оставя да поври 7-8 минути.
Отделно се приготвя сместа за подправяне - счукват се 4-5 скилидки чесън и се прибавят 4-5 лъжици оцет, по желание и лют червен пипер за цвят и пикантен вкус.
Ако обичате пресен магданоз като мен, може да поръсите накрая чорбата и с него. Сервирайте с домашно изпечен хляб за пълно удоволствие!
Добър апетит!
Вили,
ОтговорИзтриванемоята майка прави и шкембе - чорбата с някакви предварително сварени джолани или кости.Така прави вкусният бульон, в който добавя нарязано шкембе.А джоланът е чудесен за тази цел - вкусни стават всякакви чорби.
Поздрави !
Чувала съм и за този вариант, Ели, но не съм го пробвала. Звучи чудесно, ще трябва да се опита!
ИзтриванеО, това е върха...много вкусно изглежда и звучи!
ОтговорИзтриванеТака е, Веси. За пръв път я направих, но у нас със сигурност редовно ще се готви.
Изтриване