Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

23.04.2014 г.

Боб в гърне





Продукти:
  • 300 г боб
  • 1/2 глава стар лук
  • 2 стръка пресен лук 
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1/2 домат
  •  пресен джоджен
  • целина
  • чубрица
  • девесил
  • 900 мл вода
  • 1 с.л. сол
За запръжката:
  • 4-5 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер




Приготвяне:

Бобът се измива и накисва в студена вода за една нощ. Изплаква се и се кипва в друга вода. Отцежда се и се изсипва в гърнето. Прибавят се зеленчуците, нарязани ситно, както и подправките. Аз слагам и една щипка сух джоджен, защото ароматът му е по-наситен. Налива се гореща вода и се посолява. 
За запръжката първо се сгорещява олиото, прибавя се брашното, бърка се до много малка промяна на цвета и се отстранява от котлона. Малко след това се слага и червеният пипер, разбърква се отново и се изсипва в гърнето. 




Похлупва се и се слага в студена фурна. Включва се на 250* и след като заври, а това се случва след около 30 минути, градусите се намаляват на 190. Така се оставя да къкри още 1 час и половина, след което се проверява дали е готово. Ако има нужда, се оставя още малко във фурната.



Няма коментари:

Публикуване на коментар