Продукти:
- 300 г боб
- 1/2 глава стар лук
- 2 стръка пресен лук
- 1 морков
- 1 чушка
- 1/2 домат
- пресен джоджен
- целина
- чубрица
- девесил
- 900 мл вода
- 1 с.л. сол
За запръжката:
Бобът се измива и накисва в студена вода за една нощ. Изплаква се и се кипва в друга вода. Отцежда се и се изсипва в гърнето. Прибавят се зеленчуците, нарязани ситно, както и подправките. Аз слагам и една щипка сух джоджен, защото ароматът му е по-наситен. Налива се гореща вода и се посолява.
За запръжката първо се сгорещява олиото, прибавя се брашното, бърка се до много малка промяна на цвета и се отстранява от котлона. Малко след това се слага и червеният пипер, разбърква се отново и се изсипва в гърнето.
Похлупва се и се слага в студена фурна. Включва се на 250* и след като заври, а това се случва след около 30 минути, градусите се намаляват на 190. Така се оставя да къкри още 1 час и половина, след което се проверява дали е готово. Ако има нужда, се оставя още малко във фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар