Днес се навършва точно една година от деня, в който написах първата си публикация в блога. Започнах създаването му с голямо желание и много ентусиазъм. Не вярвах обаче, че вълнението и удоволствието да го правя ще бъде така постоянно във времето. Днес уверено мога да кажа, че приготвянето на ястия, заснемането и писането за мен са толкова приятно занимание, колкото и в самото начало. Благодаря на всички вас, които споделяхте мнения, окуражавахте ме и ми давахте стимул да продължавам да поддържам блога. Благодаря на всички вас, които надниквахте тук и опитвахте от моите рецепти!
Пожелавам си още много хъс, енергия, както и време и възможност да не спирам да го правя. Пожелавам го и на вас, мои съблогъри, с които вече си общуваме като приятели! Благодаря ви за милите споделяния, както и за това, че и вие ме радвате с вашите невероятни вкусотийки!
И така, днес имам повод и ви черпя с една много оригинална тортичка. Идеята не е моя, сладкишът "на дупки" е доста разпространен в интернет пространството. Само че аз реших да го оформя като кръгла торта. Добавих му един неустоим портокалов аромат и го украсих по начин, който отдавна исках да изпробвам.
Надявам се да ви хареса и да ви предизвикам да запретнете ръкави.
Продукти:
За блата:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
- 80 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 2 пакетчета пудинг за варене по 37 г (сметана или ванилия)
- захар според упътването
- 1 л прясно мляко
- 1 пакетче "Натурален аромат на портокалова кора" на Dr. Oetker
- 1 пакетче крем без варене "Ванилия" Dr. Oetker
- 400 мл прясно мляко
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото, а след това пресятото брашно, смесено с пресятото какао, бакпулвера и ванилията. Сместа се хомогенизира с миксер на слаби обороти. Пече се във форма за торта, постлана с хартия за печене (моята е с диаметър 24 см) на 200*, като готовността се проверява с дървена клечица, която да излиза суха от блата. Щом той изстине, се поставя в табла и се надупчва или с уред за почистване на ябълки, или с подходящо флаконче.
Кремът се приготвя според упътването, като аз допълнително прибавих овкусител с аромат на портокал.
Рингът се закопчава около блата. С още топлия крем се пълнят първо отворите (аз използвах шприц за по-голяма прецизност), а после се нанася отгоре и се заравнява. Върху него се разпределят натрошените остатъци от изрязването на отворите и леко се притискат. Тортата се оставя на студено поне няколко часа.
Кремът за украса се приготвя също според упътването. Количеството му е достатъчно да се шприцова по цялата повърхност на тортата. Вместо този крем може да се използва разбита сладкарска сметана.
Непременно оставете тортата да престои поне едно денонощие преди да я опитате, за да стане сочна и да ѝ се насладите истински!
Да ви е сладко!
И да не е твоя идея, изпълнението и представянето са си изцяло твои и са чудесни, Вили! :)
ОтговорИзтриванеТортичката е толкова оригинална и красива! Ще се почерпя задължително и ще ти пожелая много здраве и вдъхновение. Радвам се, че открих "Къкрещото гърненце"! :)
Поздрави и хубав ден. :)
Много мило, Гери, благодаря ти от сърце!
ИзтриванеСтрахотно блогче !!!
ОтговорИзтриванеПоздравления и Честит рожден ден ! :)
Благодаря! Пожелавам много рождени дни на твоето кулинарно местенце!
ИзтриванеПоздравления, Вили за целият ентусиазъм, за вкусните ти рецепти и за вдъхновението, което предаваш и на нас!
ОтговорИзтриванеЧестита блогогодинка!
С пожелания много години да ни радваш с твоето прекрасно местенце!
Сърдечни прегръдки, мила!
Вили, толкова се развълнувах от рожденият ден на блога, че пропуснах да ти кажа: тортата е неверояно хубава, с много интересна украса, а пък като знам и колко е вкусна, че направо си отрязвам едно голямоооо парче!
ОтговорИзтриванеОт теб тортата от мен една прегръдка! :))
Едно голямо благодаря, Хриси, за милите думи и пожелания! Благодаря и на вас, блогоприятелите, защото и вие ме вдъхновявате за нови и нови вкусни творения!
ИзтриванеТопла прегръдка от мен!
Честита първа блогогодинка, Вили!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти енергията, вдъхновението и положителните емоции да не те напускат и да продължиш още дълги години да поддържаш блога с вкусните си рецепти и чудесни снимки!
Прекрасна торта, с много оригинална и ефектна украса!
Прегръдка!
Благодаря, Тили! Отправям тези пожелания и към вас, моите виртуални приятели!
ИзтриванеПоздрав и прегръдка! Желая спокойна вечер!
Ех, това къкрещо гърненце. Превкусно е то! Честита годинка, Вили. Ти направи едно прекрасно местенце. Желая ти никога да не спираш да търсиш и усъвършенстваш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! Благодаря и за това, че ти беше моят вдъхновител и моят насърчител да направя това кътче! Желая и на теб да не спираш да ни радваш с уникалните си вкусни чуднотийки!
ИзтриванеПрегръдка!
Вили, и аз стъпвам днес на гости тук. И добре съм улучила - имало празник!
ОтговорИзтриванеЧестито и с удоволствие ще присъствам на масата тук.
Леле, забравих да напиша, че тортичката е адски апетитна, не можах да разгадая как е направена мрежата...?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси! Гости като теб винаги са добре дошли в кухнята ми! Веднага отговарям за мрежата с едно много сладко видео: https://www.youtube.com/watch?v=JEL4eyQYJ-U Надявам се да съм ти била полезна с него.
ИзтриванеПоздрави!
Супер, то било като детске игра:))
ИзтриванеЩе го впиша в някое торте, дано се получи!
Много благодаря!
Здравейте, Вили! Честита първа блого годинка! Пожелавам още повече и от вкусни, по - вкусни рецепти да запълвате блода си. Много здраве и нестихваш ентусиазъм. Тортата е превъзходна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ели! Благодаря за прекрасните пожелания! Черпя и теб с едно голямо парченце!
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Е, ама се чудя кое да похваля по-напред- видът на украсата, самата торта или обещаващият вкус.
ОтговорИзтриванеВили, това местенце е като зараза, ама хубава! И май всички сме болни от нея;)Пожелавам ти още много удоволствия да испиташ и споделиш тук! Хубавв вечер!
Марте, остана малко от тортичката и с удоволствие я подарявам на теб! Благодаря за милата оценка и ти желая лека и спокойна вечер!
ИзтриванеПрекрасно представяне на тортичката, прекрасен блог! Вили, честита годинка на блога! Не спирай да ни радваш с прекрасните си рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Валя! Радвам се, когато публикациите ми са харесвани и оценени положително! Желая всичко най-добро!
Изтриване