Продукти:
- 400 мл хладка вода
- 20 г мая
- 1 ч.л. захар
- 3 с.л. олио
- 5-6 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
- 1 равна с.л. сол
- мак за поръсване
Приготвяне:
Маята се посипва със захарта, разтваря се с част от водата до получаване на рядка каша и се оставя малко да почине. През това време брашното се пресява, смесва се със солта, прави се кладенче и в него се налива останалата вода, олиото и маята. Замесва се тесто и се оставя да постои 15-20 минути, покрито с кърпа. Отделя се малко за украса, а останалото тесто се разделя на две равни части. Едната половина се оформя на топка и се поставя в средата на тава с хартия за печене на дъното. Другата се разделя на няколко малки топки, в една от които се поставя паричка, завита във фолио. Отделеното тесто за украса се доомесва с още малко брашно и от него се правят фигурки. Мястото, където ще се поставят се намокря с вода, за да залепнат. Поръсва се мак и питката се оставя да втаса на топло до удвояване на обема. Преди да се сложи във фурната се поръсва с малко брашно през цедка. Пече се на 200* около 30 минути.
Честита Коледа, Вили. Здраве, любов и много усмивки да има в дома ви! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и на теб, Йоли! Нека носи топлина, добрина и радост и в твоя дом!
ИзтриванеПрекрасна рецепта! Правих питката тази вечер и стана много хубава! Благодаря и светли празници!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Валентина! Честита Коледа и весела Нова година желая!
Изтриване