Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.09.2014 г.

Шоколадов сладкиш с майонеза и сладко от сини сливи





Обожавам сладкиши, които след изпичането остават влажни и сочни. Сладкишът с майонеза е точно такъв. Използвам тази доста популярна рецепта като основа на различни десерти, но по този начин, комбиниран със сладко, не бях пробвала досега. Идеята да го направя така заимствах от Аура. Оформих като торта, поставих сладкото между двата блата и се получи божествено вкусен сладкиш, сочен и много ароматен. 




Продукти:
  • 200 г майонеза (използвах домашно приготвена)
  • 1 ч.ч. вода (вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 с.л. тъмно какао (пълни)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 400 г сладко от сини сливи (използвах домашно)




Приготвяне:

Брашното и какаото се пресяват. В купа се смесват всички сухи съставки. Прибавят се майонезата и водата и сместа се разбърква с лъжица до получаване на гладка маса. Изсипва се в тава с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното и се пече 25 минути на 200*. Не трябва да се препича, за да не стане сух блатът. 




След като изстине, се реже на две и се сглобява, като между блатовете се намазва сладкото. Добре е да престои една нощ. При поднасяне се поръсва с пудра захар.



2 коментара:

  1. Еха Вили, страхотен!
    Радвам се, че идеята ми ти допадна. Направо си е тортичка, нали?
    Прегръдки от поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортичка, и то каква!... Благодаря за чудесната хрумка, Аура! Прегръдка и от мен!

    ОтговорИзтриване