Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

2.06.2014 г.

Чесново хлебче с розмарин





Моето хлебче е с пълнозърнесто брашно, но може да го направите с каквото брашно предпочитате. Аз го омесих в домашната хлебопекарна, но може да се замеси и ръчно. Хлебчето е много ароматно и вкусно.




Продукти:
  • 180 мл вода с телесна температура
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. мед
  • 210 г пълнозърнесто брашно ( 1 и 1/2 ч.ч. изравнена от 250 мл)
  • 70 г бяло брашно (1/2 ч.ч.) + 2 с.л. допълнително
  • 1 к.л. чесън на прах
  • 1 к.л.наситнен сух розмарин
  • 1 ч.л. суха мая
  • розмарин за поръсване




Приготвяне:

Ако се използва машината за хляб, продуктите се поставят в реда, по който са записани. Включва се програма “тесто“. Ако е нужно, се добавят 1 или 2 лъжици брашно от записаните като допълнителни.




 След като премине цикълът на месене, тестото се оставя да втаса в машината около 15 минути и се изважда. Оформя се хубава топка и се поставя в тава с хартия за печене. Поръсва се с розмарин, който леко се притиска, и с малко брашно. Тавата се слага във фурната, която се включва на 50*. Изчаква се тестото да удвои обема си и тогава градусите се настройват на 200. 




Пече се до готовност около 25 минути след като са достигнати 200*. Изважда се от фурната, изчаква се 5 минути да се отпусне и се поставя върху скаричка, за да не се овлажни. Покрива се с кърпа и се оставя известно време да постои и отпочине, преди да се консумира.



2 коментара:

  1. Чудно хлечче!Ароматите,които си избрала си подхождат идеално.Браво Вили!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Йоли! Напоследък съм на вълна хлебчета и експериментирам различни комбинации. Ще покажа още варианти! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване