Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.08.2015 г.

Шаран в тесто (Рибник)





Няма да пропусна възможността да се похваля с един от най-релаксиращите и успешни риболовни дни, които сме имали досега. 
Посрещнахме изгрева сред водна шир и прохладен бриз. Пред погледа ни - причудливо малко островче, сякаш излязло от приказките. Чувахме само плясъка на вълните и крясъка на птиците. Съзерцавахме водата и имахме особеното усещане за безвремие и сливане с природата...








И за да бъде удовлетворението от деня пълно, получихме и онази награда, за която мечтае всеки риболовец - още с пускането на въдицата във водата, плувката да заиграва на мига. В резултат - пълен живарник, а сред улова - едно прилично голямо шаранче, с което имам удоволствието да ви запозная сега.




Рецептата е на моята свекърва. Първото нещо, с което ме впечатли като отлична кулинарка. По този начин шаранът се приготвя в нашия дом задължително на всеки Никулден и това е една от най-любимите ми рецепти.




Продукти:
  • 800 г шаран
За тестото:
  • 200 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 2.5 ч.ч. брашно с вместимост 250 мл
  • 15 г прясна мая (или 1 ч.л. суха мая Д-р Йоткер)
За плънката:
  • 1 глава лук
  • 1 к.ч. ориз с вместимост 80 мл
  • 100 г орехови ядки
  • джоджен
  • сол и черен пипер 




Приготвяне:

Ако рибата е малко по-голяма от моята, която е 800 г, леко се завишават продуктите за тестото.  За предпочитане е шаранът да бъде не по-малък от 800 г и не по-голям от 1.2 кг, за да се изпече добре, без да прегаря или изсъхне тестото. 
Замесва се тесто и се оставя да втаса. 
Лукът се реже дребно и се запържва в малко мазнина. Добавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Постепенно се налива гореща вода в съотношение 1:3 и се изчаква да попие напълно. Оризът трябва да е почти сварен. Посолява се и се прибавят подправките, както и едро начупените орехи. 




Втасалото тесто се разточва и само мястото, което ще обгърне рибата, се намазва с мазнина. Поставя се почистената и осолена риба (добре е поне няколко часа да е престояла със солта) и се пълни с плънката. Ако остане от нея, се поставя в главата през хрилете, както и около опашната част. Завива се и се слага в тавичка с хартия за печене на дъното. Повърхността на тестото се маже с рядка брашнена кашичка. Пече се на 200* около 50-60 минути, като на два пъти се намазва отгоре с малко мазнина. Щом получи лек загар, се покрива с фолио, без да се загръща по ръбовете на тавата.
Да ви е вкусно!



7 коментара:

  1. Ама ти рибарка ли си, Вили:))
    Рибката е фантастична! Браво и на свекървата, и на снахата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, нали знаеш приказката: "С какъвто се събереш, такъв ставаш", та и при мен така се получи. Риболовът е най - голямата ни отмора. Благодаря ти, и успешен ден!

      Изтриване
  2. Вили, все се надявам, че ще дойде моментът, в който да се престраша да готвя месо... В това число и риба, защото за мен рибата си е месно ястие.
    А твоят шаран... Толкова да ми хареса, че запазвам рецептата, за когато се реша. Страхотно изглежда!
    Поздрави и наслука! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Гери! Надявам се, че ще те провокирам и да го направиш, защото наистина си заслужава! А когато това стане, ще се радвам да споделиш!
      Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  3. Страхотна си! Ето какво ще направим за Никулден! Благодаря Вили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, честно да си кажа, този Рибник (както го наричаме ние) го приготвям като ритуал само и единствено на Никулден (така, както козунакът пека само на Великден). Сега направих изключение, само защото шаранът, който улових, беше от уникално чист водоем, без никакъв специфичен дъх и щеше да е грехота да не го сготвя по най-любимата ни рецепта.
      Благодаря и аз, и хубав ден!

      Изтриване
  4. Не ми е моментът за шаран, но това, че си намерила своя начин за разпускане, е чудесно.
    Ще се видим по Никулден с туй шаранче;)

    ОтговорИзтриване