Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

2.08.2015 г.

Пилешки крилца с майонеза





Бих казала, че това е най-вкусният начин за печене на пилешко месо, поне за мен. Освен крилца, така могат да се пекат бутчета, както и разфасовано на порции цяло пиле. Аз предпочитам винаги да използвам домашно приготвена майонеза, която е много по-вкусна и определено по-полезна. Ако разполагате с пресни яйца, в никакъв случай не се колебайте да си я направите сами.




Продукти:
  • пилешко месо (крилца, бутчета, или разфасовано цяло пиле)
  • сол
  • черен пипер 
За майонезата:
  • 2 яйца 
  • 350 мл олио
  • сол
  • 2 с.л. лимонов сок




Приготвяне:

За майонезата яйцата и олиото трябва да бъдат на стайна температура. В сух подходящ съд - с диаметър малко по-голям от този на пасатора  се чукват яйцата, налива се олиото и се посолява на вкус. Пасаторът се поставя да опре на дъното и се включва, след което бавно и постепенно се вдига до повърхността. Получената майонеза се овкусява с лимоновия сок, а ако е много гъста, се добавят и 1-2 лъжици вода, след което се разбърква добре с лъжица. В никакъв случай не пропускайте лимоновия сок, защото той придава много свеж вкус и на пилешкото месо.
Порциите се посоляват и се намазват хубаво от всички страни с майонеза. Редят се в тавичка плътно и се поръсват с черен пипер. В тавата се налива малко водичка и се слагат в загрята на 200* фурна. За гарнитура обикновено встрани от тавата във фурната поставям и добре измити еднакво големи небелени картофи, които дупча с нож на 3-4 места. Всичко се пече до готовност и лек загар. Картофите се обелват и се подправят с масълце и с подправки по желание.
Да ви е вкусно!



4 коментара:

  1. Апетитно поднесено и предизвиква да се направят!
    Успешна нова седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Бързо, лесно и вкусно, както се казва. Най обичам такива неща!
      Успешна да е и за теб седмицата!

      Изтриване
  2. Вили, вкусно. Аз правя така филенце, овалвам в майонеза, после в галета и на разстояние върху хартия за печене. Стават хрупкави отвън, а сочни отвътре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сигурна съм, че и с галета ще е чудесно, правила съм като теб, но с царевичен грис и също е много вкусно и хрупкаво. Но дори и така - само с майонеза, но с повечко лимонов сок става супер!

      Изтриване