Всеки път, когато готвя боб, обичам да променям по нещичко от основната ми рецепта, за да намеря най-добрата комбинация и да напасна най-доброто съотношение на продуктите. Харесва ми да експериментирам и да търся все по-добро решение. Тази рецепта е една от най-сполучливите досега и затова я предлагам и на вас. Аз не се колебая да използвам тенджерата под налягане и твърдя, че се получават страхотни гозби с нея. Бързо е, лесно е, и е много вкусно.
Тези дни се снабдих с домашен боб от най-нова реколта и... повярвайте ми, няма нищо общо с вносния, пакетиран под името Добруджански, Смилянски, или пък Традиционен български... Така че, ако искате да се насладите на истински вкусен боб, потърсете си домашно производство.
Рецептата ми е семпла и ако сте заета домакиня, мисля, че ще ви допадне бързината на приготвянето ѝ.
Продукти:
- 250 г зрял боб
- 750 мл вода
- 1 малка глава лук
- 1 червена чушка
- 1 морков
- сух и пресен джоджен
- сух и пресен девесил
- чубрица
- сол
За запръжката:
- 5-6 с.л. олио
- 2 с.л. брашно
- 1 равна с.л. червен пипер
Приготвяне:
Дозата е за 3, максимум 4 порции. Бобът се измива и накисва от предната вечер. Водата се сменя, поставя се на котлона да заври, след което бобът се отцежда. Слага се в тенджерата под налягане заедно с лука (аз го режа само на две), нарязаните ситно чушка и морков, както и сухите джоджен, чубрица и девесил. От опит съм установила, че когато се вари със сухи подправки, бобът става по-ароматен. Пресните оставям накрая, когато яхнията е готова. Така те запазват свежестта си и придават хубав вид на ястието. Добавят се водата и солта и капакът се затваря. След като вентилът засвисти, аз варя боба 9-10 минути, след което оттеглям от котлона. Уточнявам, че моята тенджера е алуминиева, и в нея всичко увира доста по-бързо, в сравнение с тенджерите под налягане от неръждаема стомана.
Следва запръжката. Брашното се запържва в олиото до леко порозовяване, отстранява се от котлона и след секунди (за да не прегори и загорчи), се прибавя червеният пипер. Изсипва се при боба и се вари на слаб огън 7-8 минути вече без капак, като се разбърква от време на време. Когато гозбата е напълно готова, се поръсва със ситно нарязаните пресен джоджен и пресен девесил.
Страхотно изглежда твоя боб, Вили! Сигурно е и много вкусен. Направо ми се прииска да похапна една паничка. А снимките са великолепни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Валя! Наистина е много вкусен, черпя те! Поздрав и от мен!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно! Направо му усещам аромата. Бих го направила в глинено гърне на фурна,че си нямаме тенджера под налягане :(
ОтговорИзтриванеИ в глинено гърне е невероятно вкусен, Aura, непременно го направи!Между другото, имам и публикация за моя вариант за гърненцето. Благодаря за мнението и поздрав от мен!
ОтговорИзтриванеопитайте да добавите и индийско орехче...
ОтговорИзтриванеИнтересно предложение... Никога не ми е хрумвала подобна комбинация. Използвам индийско орехче предимно в супи и бели сосове. Но защо пък не и в боба, може би си струва да се опита. Благодаря за нестандартната идея!
ОтговорИзтриванеПредполагам, че с червен фасул и месо ще е същата процедура и време за варене? А съм с унгарска алуминева тенджера.
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за забавянето. Да, щом тенджерата Ви е алуминиева, предполагам, че времето за варене е същото.
ИзтриванеЗначи моята тенджера е на tefal трябва да още по бързо
ОтговорИзтриване