Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

17.03.2014 г.

Печени бухти





Когато видях рецептата за тези бухти, първоначално бях привлечена от външния им вид и от интересната идея във всяко парченце да се крие малка сладка изненада. Когато ги направих обаче и отхапах първата хапка, разбрах, че подобна вкусотия скоро не съм приготвяла. Толкова са мекички, бухнали, пухкави и вкусни, че човек не може да спре да им се наслаждава! Напомнят ми донякъде за козуначените кифли с мармалад от моето детство, но са много, много по-хубави, защото са домашно приготвени и наистина са невероятни.




Тази рецепта видях за пръв път в  блога на Йоли  и следвах нея, защото най-много ми допадна. Промених много малко - само увеличих леко захарта и вложих прясна, вместо суха мая.
Ето го и това фантастично сладко чудо:




Продукти:
  • 20 г прясна мая
  • 240 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 100 г стопено масло
  • 600-650 г брашно
  • 1 ванилия 
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • щипка сол
  • около 400 г мармалад  (конфитюр) от сливи, или друг по желание
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Аз замесих тестото в машината за хляб, но може да се замеси и без нея. Първо се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко от млякото, което трябва да бъде леко затоплено. Добавя се останалото мляко, захарта, леко разбитите предварително яйца и почти всичкото стопено, но не горещо масло. Пресяват се 4 равни чаши (с вместимост 250 мл) брашно, което се равнява на около 550 г и се разбърква заедно с ванилията, солта и настърганата портокалова кора. Ако се прави в домашната хлебопекарна, продуктите се поставят в реда, който описах и се включва програма "тесто". Наблюдава се дали не се нуждае от още брашно, което се добавя постепенно до оформяне на мека топка. Ако се меси с ръце, се добавя брашно до меко тесто. В оригиналната рецепта е указано, че може първоначално да се използват спираловидните приставки на миксера за месене  и едва тогава да се доомеси с ръце с още малко брашно. Тестото не трябва да лепне, но не  допускайте и да стане твърдо. Оставя се да втаса докато удвои обема си, като това отнема около един час. Добре е да се покрие и остави в леко загрята на 50* фурна, която се изключва, а при нужда се загрява още веднъж за малко. Щом втаса, тестото се дели на 12 равни части. Всяка от тях се разтяга с ръце на по-голямо кръгче и в средата се поставя по 1 лъжица от мармалада или конфитюра. Краищата  се събират и се оформят топки, които се намазват с останалото стопено масло и се редят в намаслена форма с дупка в средата. Отново втасват на топло около 30 минути и се пекат в загрята на 190* фурна за около 30-35 минути до готовност. Това се проверява с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от тестото. Ръсят се с пудра захар.
Горещо препоръчвам да се оставят малко да поизстинат, но да се хапват топли. Останалите бухтички за следващия ден затопляйте съвсем малко в микровълновата фурна преди консумация, защото леко топлички са най-прекрасни!



2 коментара:

  1. О,Вили! Наистина са страхотни твоите бухти. Благодаря ти мила, така ме зарадва! Направила си ги вълшебно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Йоли! Наистина са вълшебни, но без твоята идея нямаше никога да се докосна до тях. От сега нататък със сигурност ще бъдат едни от най-любимите и най-често приготвяни неща в моята кухня!

      Изтриване