Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.03.2022 г.

Какаов маслен кекс с шоколадова глазура



Когато не разполагам с много време, а се налага да направя някакъв десерт, или когато просто искам да приготвя нещо сладко, но да не е трудоемко, един от вариантите е този великолепен маслен кекс. Малък е, но е засищащ и с наситен маслено-какаов вкус. Дори не е необходим миксер за направата му. Лесен, подходящ и за начинаещи кулинари.

Ето как се приготвя:



Продукти:

  • 160 г захар
  • 2 с.л. какао
  • 3 яйца 
  • 1/3 ампула есенция ванилия 
  • 120 г масло 
  • 100 г брашно 
  • 2 с.л. нарязани орехови ядки 
За заливката:
  • 20 мл прясно мляко 
  • 10 г масло 
  • 40 г млечен шоколад, може да е с ядки



Приготвяне:

В купа се смесват захарта и какаото с телена бъркалка. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и стопеното масло. На части се добавя пресятото брашно и всичко се разбърква хубаво до хомогенна смес. Получава се по-гъсто от нормалното кексово тесто. Накрая се прибавят и нарязаните орехови ядки. Сместа се излива в малка кексова форма с диаметър 20 см в горната широка част. Ако се е посгъстила повечко заради застиването на маслото, може да се стопли за кратко в микровълновата фурна за по-равномерно разпределяне във формата. Пече се в загрята на 200° фурна около 35 минути. 




За заливката в подходящ малък съд се загряват млякото и маслото, след което се прибавя начупеният шоколад и се бърка до хомогенизиране на сместа. Може да се постави за кратко в камерата да се охлади леко, за да не се разтече прекалено. Необходимо е кексът да е изстинал, за да се полее със заливката. 
Да ви е сладко! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар