Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

13.01.2022 г.

Шоколадова торта с орехи и кайсиев конфитюр



 За любителите на шоколада тази торта със сигурност ще се превърне в една от най-любимите. Така, както се случи и с мен. Масленият блат с какао и орехови ядки в съчетание с плодово-сметанов крем е наистина уникален, а шоколадовият ганаш е най-прекрасният завършек на тази съвършена комбинация от вкусове.



Продукти:

  • 125 г масло
  • 3/4 ч.ч. захар 
  • 3 яйца 
  • 2 с.л. какао 
  • 1/2 ампула есенция ванилия 
  • 3/4 ч.ч. брашно 
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 100 г орехови ядки 

За намазване:

  • 100 мл сладкарска сметана
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 200 г конфитюр от кайсии
За ганаша:

  • 100 мл сладкарска сметана 
  • 100 г тъмен шоколад



Приготвяне:

Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до побеляване и увеличаване на обема. Едно по едно се добавят яйцата, а след това пресятото какао и ванилията. Вече без миксер, разбърквайки с шпатула се прибавя на части пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Последно се добавят орехите, които или са накълцани с нож, или едро счукани, за да се усещат.
Сместа се излива във форма за торта с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното. Пече се на 200* около 20-25 минути. След изстиване блатът се реже на две платки. Върху първата се маже кайсиев конфитюр, а върху него част от разбитата 100 мл сладка сметана, смесена със заквасената сметана. Отгоре се поставя втората платка, маже се с конфитюр, а с останалата сметана се измазва отгоре и отстрани цялата торта.
Ганашът се приготвя, като първо се загрява почти до кипване сметаната, след което се сваля от котлона, прибавя се начупеният шоколад и се бърка до получаването на хомогенна смес. Излива се върху тортата и се заглажда. 
Ако съхранявате тортата в хладилника, преди сервиране я извадете да се отпусне до стайна температура. Така най-добре ще усетите истинския вкус. 
Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар