Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

2.10.2021 г.

Чеснови хлебчета със сирене и босилек

 



Меки, пухкави и ароматни хлебчета ви предлагам днес. Можете да ги приготвите не само с краве сирене, а и с плънка, каквато предпочитате - смес от сирене и кашкавал, извара, козе сирене, моцарела, или друг вид любими сирена. Чудесни са както за сутрешна, така и за следобедна закуска.




Продукти:
  • 300 мл хладка вода
  • 1 пакетче суха мая 7 г
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 40 мл зехтин
  • около 500 г брашно
  • сирене за плънката
  • 40 г меко масло за намазване
  • сух босилек
  • 1 по-голяма скилидка чесън
Приготвяне:

Водата леко се затопля, прибавят се захарта и маята, разбърква се и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се смесва със солта. Към шупналата мая се добавя зехтинът и постепенно от брашното, като се меси до получаването на средно меко тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса около 20-30 минути. Разделя се на 8 топки, всяка от които първо се сплесква с ръце, леко се издърпва от едната страна, като се оформя приблизително с форма на триъгълник. След това с помощта на точилка се разточва по-тънко. Маже се с предварително смесените меко масло, счукан чесън и сух босилек. Поставя се натрошено сирене и се навива като кифличка. По желание може сиренето да се смеси с половин яйце, а с другата половина да се намажат хлебчетата преди печене. Аз предпочетох да не ги мажа, а да им придам по-натурален вид. 
Редят се в тавичка с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят да втасат повторно за 40 минути. Щом увеличат обема си, се поръсват през цедка с много малко брашно (или се мажат с яйце) и се пекат на 180* около 25 минути.
Поднесете ги топли и усетете чудесния им аромат!
Да ви е вкусно!




2 коментара:

  1. Много апетитно изглеждат, Вили! С теб явно сме на една вълна, защото и аз вчера публикувах в блога вариант на чеснови хлебчета. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Светле! И твоите са прекрасни! :)

    ОтговорИзтриване