Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

20.07.2018 г.

Лазаня с патладжани





Всеки от нас, ако не е опитвал, то поне е чувал за прочутата сицилианска капоната, за френския рататуй, гръцката мусака, популярната в Близкия Изток салата-пюре "Баба Гануш" и не само за тях, в източната кухня изобилства от ястия, включващи в състава си патладжан.
У нас обаче този вкусен и полезен зеленчук сякаш е недооценен и за жалост не присъства достатъчно на трапезата ни. Използваме го най-вече в гювечи или самостоятелно приготвен - печен или пържен.
Ако патладжанът е сред любимите ви зеленчуци, не пропускайте да го опитате и в този вариант, който аз категорично бих наредила сред първите в моята класация на най-вкусните и любими мои ястия. Уникалният аромат на босилек и чудесното съчетание на продуктите със сигурност ще погалят сетивата ви. А към тази невероятна комбинация като прибавим и разтапящия се в устата кашкавал... няма как всичко това да остави вкусовите ви рецептори равнодушни.
Ето моето предложение:




Продукти:
  • 1 кг патладжани (3 броя средно големи)
  • 150 г кашкавал
За доматения сос:
  • 1 глава лук
  • 300 г кайма
  • 4 домата
  • бульон около 150 мл
  • пресен босилек
  • черен пипер
За белия сос:
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 2 с.л. масло
  • 150 мл прясно мляко
  • бульон около 1 ч.ч.
  • 150 г заквасена сметана
  • черен пипер




Приготвяне:

Патладжаните се режат на филийки и се посоляват. Оставят се да постоят 30 минути, изплакват се, изцеждат се и се редят леко застъпени в тава. Поливат се равномерно с растителна мазнина. Пекат се до готовност в загрята на 200* фурна с вентилатор около 20 минути.
Лукът се наситнява и се запържва с малко мазнина. Прибавя се каймата, която е най-добре, ако си смелите сами. Аз използвам кухненския робот за тази цел, като месото оставям преди това в камерата леко да стегне (тук ще вмъкна, че ако желаете, може да приготвите лазанята и без месо, като просто го пропуснете). Щом и каймата се запържи, се добавят доматите, също смлени в робота, или настъргани (за предпочитане е да са от по-месести сортове). Сместа ври до изпаряване на течността. Тогава се прибавя малко бульон. Той има функцията както да овкуси, така и да придаде необходимата консистенция на соса, който трябва да се получи леко редичък. Клоква няколко минути, след което се посолява и подправя с пресен босилек. Аз винаги имам в камерата си домашно приготвен бульон, който прибирам в малки бутилки, когато варя месо за супа или друго ястие. За тази цел предвидливо слагам повечко от необходимото количество вода при варенето, за да ми остане и за съхранение. Така избягвам използването на кубчетата бульон, които определено не са за предпочитане.
За приготвянето на белия сос брашното се запържва в загрятото масло. Прибавя се млякото, а след него бульон - толкова, че да се получи с гъстотата на боза. Нужно е да поври 3-4 минути при непрекъснато разбъркване, след което се посолява и подправя с черен пипер. Извън котлона се добавя заквасената сметана.
В тавичката първо се сипва по малко от двата вида сос и се реди един слой патладжани. Процедурата се повтаря още два пъти, като се завършва с белия сос. Ястието се пече на 200*. Необходимо е да покъкри около 15-20 минути след завирането му. Изважда се и се поръсва с настърган кашкавал, който се разтапя сам от топлината на гозбата, без да се допича.
Ароматно и удивително вкусно!
Добър апетит!



4 коментара:

  1. Мммм, размазах се...:)
    Обичам патладжан, ще го опитам непременно това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже в момента се пече, но с тиквички:), ама ще го бъде и с патладжан, просто нямах:)

      Изтриване
    2. Надявам се да ви е харесало, Веси! Ще трябва да пробвам и аз с тиквички. А ти непременно опитай и с патладжан. Вкусотийка си е, и то голяма! :))

      Изтриване