Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.04.2018 г.

Портокалов кекс в домашна хлебопекарна





Ето една рецепта, която правя с удоволствие, защото резултатът винаги е сполучлив.
Хлебопекарната не е прадназначена за много пухкави и ефирни сладкиши. Не можем да очакваме от машината да разбие продуктите по начин, който да гарантира онази въздушност и еластичност на пандишпановия кекс. За да е сполучлива, рецептата не трябва да изисква разбиване за въздушност, а продуктите само да се смесват. Тази, която аз ви предлагам, е много лесна и при добро желание може да импровизирате с всякакви добавки. Аз се ограничих само с настъргана портокалова кора, но може да се добавят още: орехи, стафиди, какао, парченца шоколад и всичко друго, което сметнете за подходящо.




Продукти :
  • 1 непълна ч. ч. кисело мляко ( чашата е с вместимост 250 мл и се пълни до 1 см под ръбчето)
  • 1 яйце
  • 45 мл олио
  • 1.5 ч.ч. брашно
  • 1 непълна ч.ч. захар ( 1 см под ръбчето)
  • 1 бакпулвер от 10 г
  • 1 к.л. сода
  • 1 ванилия
  • настъргана портокалова кора




Приготвяне: 

Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват с лъжица до получаване на хомогенна смес. Изсипват се в контейнера на машината и се включва програма Кекс. Продължителността ѝ обикновено е около час и половина. При мен има едно 5 минутно разбъркване, 6 минутна почивка, второ 10 минутно разбъркване и след това печене. 




Може да изберете светла, средна или тъмна коричка на кекса при програмирането. Всяка машина пече по различен начин. Аз получавам най-добър резултат, като избера средна коричка и след приключване на програмата, когато автоматично се задейства функцията за поддържане на топлината, оставя още 5 минути без да изключвам, след което вадя контейнера от машината.




По средата на второто разбъркване има сигнал за добавки. Тогава може да се добавят стафиди, ядки, парченца шоколад, ако искате да обогатите кекса. Щом свърши това разбъркване, бъркалката на контейнера се изважда, за да не остане дупка в изпеченото тесто. Така готовият кекс много по-лесно се изважда от съда след изпичането. 




Получава се мекичък, влажен, ароматен кекс, който ще ви осигури вкусен десерт с минимални усилия и време от ваша страна.
Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Рецептата за кекса е много сполучлива Благодаря много за идеята Докато е топъл ухае на портокал

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзива. Кексът става много ароматен, а аз обожавам портокаловото ухание. Като прибавим и лесното му приготвяне, струва си да се опита.

      Изтриване
  2. Изпробвана! Стана чудесен кекс със страхотен аромат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесал. Наистина е много ароматен. Хапвайте си го с удоволствие!

      Изтриване