Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

3.02.2018 г.

Печени солени бухти





Обичам тестените печива. Харесва ми да меся и обожавам да ми замирише на изпечено тесто в кухнята. Носталгия по детството, може би. Спомням си, когато сутрин се събуждах от аромата на току що изпечена закуска, било то питки със сирене, точена баница, гюзлеми, или някоя от многото други тестени вкусотийки, които майка ми приготвяше. И колкото и да е модерно днес да се храним здравословно, колкото и опити да полагаме в тая насока, често такива спомени ни изкушават да си похапнем сутрин сито с някоя бабина или мамина рецепта.
Ето една от любимите ми закуски от детството, която още си спомням и често приготвям:




Продукти:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 4 с.л. олио
  • 400-500 г брашно
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал




Приготвяне:

Киселото мляко и содата се смесват. От яйцето се отделя половин жълтък за намазване. Останалото яйце и всички други продукти без сиренето и кашкавала се добавят към млякото и се замесва средно меко тесто. Оставя се да почине 10-15 минути. Дели се на две части и всяка от тях се разточва на кора с дебелина около 4-5 милиметра.




Върху едната кора се поръсват натрошеното сирене и настърганият кашкавал. Втората се поставя отгоре да я покрие. С чаша (ръбчето на която се потапя в брашно за да не залепва тестото) се изрязват кръгове и се подреждат в тава, постлана с хартия за печене. Фурната се загрява на 200*, бухтите се намазват с разредения с малко вода жълтък и се пекат около 20 минути. 
Сервирайте с чаша кафе, чай, айрян или напитка, каквато обичате!
Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар