Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.04.2017 г.

Торта с ягодово сладко и кокос





Днес имаме рожденик у дома. Пожелаваме безброй вълшебни щастливи моменти на най-прекрасния съпруг и баща! Да ни е жив и здрав!
Имаме си, разбира се, и вкусна торта, за да отбележим повода. С маслен мрамориран блат, покрит със слой от ароматно ягодово сладко и пухкав нежен крем.




Продукти:

За блата:
  • 125 г краве масло
  • 1 непълна ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 големи яйца
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 10 г бакпулвер
За втората смес за блата:
  • 125 г сирене Крема
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 3 с.л. кокосови стърготини
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 3 пълни с.л. брашно
За крема:
  • 200 г сладкарска сметана
  • 150 г заквасена сметана
  • 1 с.л. пудра захар (или на вкус)
  • 200 г сладко или конфитюр от ягоди




Приготвяне:

Мекото масло се разбива с миксер заедно със захарта и едното яйце до пухкав крем. Постепенно, на по-слаби обороти на миксера, се прибавят другото яйце, какаото, ванилията и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
В отделен съд се разбиват продуктите за втората смес. Първо Крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар, кокосът, яйцето и ванилията, а след това се добавя брашното с бакпулвера и отново се разбърква с миксера.




Във форма за торта с диаметър 24 см, постлана с хартия за печене, се изсипва тъмната смес, а върху нея бялата. Загребвайки с лъжица и обръщайки я, внимателно се разбърква тук-там, но съвсем  малко, колкото да се получат мраморни шарки. Тестото се пече на 200* до готовност, около 40-45 минути.




Заквасената сметана за крема се смесва с пудра захар на вкус и се разбърква с лъжица. Прибавя се към разбитата с миксер сладка сметана.




Изстиналият блат се изравнява отгоре с нож, ако се е надигнал неравномерно по време на печенето. Намазва се със сладкото от ягоди (за предпочитане е по-гъсто), или конфитюр. Върху него се нанася кремът. Украсява се по желание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар