Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

10.04.2016 г.

Крем щрудел с череши





Прекрасен десерт, съчетаващ в себе си лек и ароматен крем и нежен плодов вкус. Използвах ягодов крем в комбинация със замразени череши (за съжаление все още не се намират пресни), но вкусовете се съчетават чудесно. Може да се импровизира с аромата на крема, както и с плодовете, но този вариант определено е много сполучлив, препоръчвам го. 




Продукти:
  •  Селски кори на сач "Златната царица" 
  • 30 броя череши без костилки (използвах замразени)

Крем:
  • 1.2 л прясно мляко
  • 1 пакетче нишесте "Ягода" (използвах на Биосет - 60 г)
  • 2 с.л. брашно (пълни)
Смес за намазване:
  • 3 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 5 с.л. царевичен грис
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ванилия 
  • 1 бакпулвер




Приготвяне:

Нишестето, брашното и половината от захарта се смесват с 200 мл от студеното мляко и се разбъркват добре. Останалото мляко и другата половина от захарта се кипват. Отстраняват се от котлона и постепенно се добавя нишестената смес. Отново се загряват, като непрекъснато се бърка. Необходимо е да поврат около 6-7 минути. 




Яйцата и захарта за сместа за мазане се разбиват с миксер до сгъстяване. Прибавят се млякото, царевичният грис, ванилията и бакпулверът. Разбърква се добре.




Необходими са 6 броя от корите. Всяка една се маже със сместа за намазване , като се запазва около 1 чаша от нея. В единия край по дължината на кората се слага от нишестения крем, който е все още леко топъл, но не и горещ. Редят се пет черешки, загъва се по малко от двете страни за да не изтича крем при печенето и се навива на руло. Получените шест рула се редят в тава с хартия за печене на дъното. Отгоре се намазват с отделената смес за намазване. 
Щруделът се пече на 200* около 25 минути.
Препоръчително е сладкишът да се консумира на следващия ден, за да поеме добре ароматите и корите да омекнат.
Добър апетит!



1 коментар: