Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

18.07.2015 г.

Бърза селска лятна пица





Бърза е, защото тестото се приготвя за минути, без да втасва. Селска е, защото е най-хубава със зеленчуците от двора. Лятна е, защото продуктите, които са необходими за плънката, са налични само в този сезон.
Отново и отново ще кажа, че просто обожавам пиците, а този вариант наистина много ми допадна. 
Тестото видях в блога на Тили и никак не се двоумих в какво да го приложа. С много малки промени го пригодих за моята пица. Със сигурност ще послушам и съвета ѝ да го използвам за различни видове печива - и сладки, и солени.
Ето и рецептата за тази бърза и вкусна лятна пица:  




Продукти:

За тестото:
  • 100 мл олио
  • 120 мл топла вода
  • 1 ч.л. сол
  • 2 - 2.5 ч.ч. брашно (с вместимост 240 мл)
  • 1 ч.л. бакпулвер
За плънката:
  • 2 средно големи патладжана
  • 2 средно големи домата
  • 100 г краве сирене
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 100 г кашкавал
  • маслини
  • босилек ( или чубрица)




Приготвяне:

Патладжаните се измиват и нарязват на кръгчета с дебелина 5 мм. Поръсват се със сол и се оставят 30 минути да пуснат горчивия си сок. Изплакват се и се подсушават. Редят се в голяма тава с хартия на дъното, леко намазана с олио, без да се застъпват. Отгоре се поливат със струйка олио и се пекат на 200* с вентилатор за около 20 минути. Не трябва да се допуска препичане.




Докато патладжаните са във фурната, се замесва тестото. Това може да стане както на ръка, така и в машината за хляб. Аз използвах втория вариант, като първо поставих в контейнера течните продукти, а след това пресятото брашно, смесено с бакпулвера и солта. Включих програма "Тесто", без да изчаквам процеса на втасване. При ръчното замесване продуктите са в същия порядък, като се замесва средно меко тесто. На тестото с бакпулвер по принцип не му е необходимо време да се отпусне, но спокойно може да изчака, докато приготвите останалите продукти. Доматите се режат или на колелца, ако са по-малки, или на полукръгове, ако са по-големи. Почистват се от воднистата част около семките. Сиренето се намачква и се смесва с млякото.




Тестото се разточва с дебелина около 4 мм върху хартия за печене. Заедно с нея се прехвърля в тава. Отгоре се редуват и се застъпват кръгче домат и кръгче патладжан, върху който е поставена част от сиренето с лъжичка. Най-отгоре се редят парченца кашкавал и маслини. Поръсва се с нарязан пресен босилек, или чубрица. Струйка олио, а не зехтин, за да е в тон с темата, би бил добър завършек на приготовлението. 
Пицата се пече на 200* около 25 минути. Поднася се току-що извадена от фурната, с чаша ледено студена бира. 
Да ви е вкусно!



5 коментара:

  1. Вили, с колко плънки съм ползвала това тесто, но въобще не ми е идвало на ум, че може да се ползва за пица! Поздравления за идеята! В съчетание с тези продукти се е получила великолепна пица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви, момичета! Тили, много обичам такива бързи рецепти, непременно ще се възползвам и от предложенията ти за сладък или солен пай!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Идеята и изпълнението на тази бърза пица са прекрасни ,Вили.Ще изпробвам това тесто непременно, обичам бързите и лесни рецепти.А тази рецепта е идеална за забързаното ни ежедневие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам бързите рецепти, Ели, затова веднага я изпробвах. Тестото наистина е много сполучливо, а и универсално.
      Поздрави!

      Изтриване